Energetici spřádají plány, jak získat zdarma emisní povolenky za desítky miliard

Teplárna a elektrárna Mělník, Česká Republika

Teplárna a elektrárna Mělník, Česká Republika Zdroj: profimedia

emise
2
Fotogalerie

Letos se s energetickými lobbisty na ministerstvu životního prostředí dveře netrhnou. Jeho úředníci se chystají sepsat pravidla, na jejichž základě se budou po roce 2020 rozdělovat emisní povolenky. Energetické firmy, které spalují uhlí nebo plyn, mohou získat i v příštím desetiletí povolenky zdarma, pokud budou investovat do snížení emisí oxidu uhličitého. K dispozici budou mít až 160 milionů povolenek v hodnotě přes 100 miliard korun.

„V tuto chvíli se snažíme předběžně vyhodnotit stávající program přidělování povolenek výrobcům elektřiny a analyzujeme podmínky pro následující obchodovací období. Zda Česko mechanismus nakonec využije, bude záviset na rozhodnutí vlády,“ říká vedoucí oddělení obchodování s emisemi na ministerstvu životního prostředí Jan Tůma.

V letech 2013 až 2019 mají energetické firmy nárok na necelých 108 milionů povolenek výměnou za ekologické investice. Dosud jim ministerstvo přidělilo 96 milionů povolenek za investice v hodnotě 30 miliard korun.

Největší část povolenek zdarma si za modernizace uhelných elektráren připsal ČEZ. V nynější sedmiletce získá 69,6 milionu povolenek. O bezplatný příděl povolenek se chce ucházet i po roce 2020. „Bylo by správné, aby se tyto povolenky přidělovaly proti investicím do obnovitelných zdrojů. Takových projektů máme dost,“ říká generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Nemá už příliš smysl z povolenek platit investice do starých uhelných elektráren, dodává.

Pro ČEZ hraje bezplatný příděl povolenek významnou roli. Už nyní se mu tento příděl každý rok krátí o zhruba tři miliony povolenek.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!