EU hrozí Gazpromu pokutou až 15 miliard dolarů za zneužívání pozice na trhu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Gazprom.com

Evropská komise je připravena obvinit ruskou plynárenskou společnost Gazprom z používání praktik porušujících antimonopolní pravidla, uvedl evropský komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia. Podle agentury Reuters by Gazprom mohl nakonec dostat pokutu až 15 miliard dolarů (282 miliard korun).

Brusel začal před více než rokem vyšetřovat Gazprom kvůli podezření, že firma zneužívá svou dominantní pozici na trzích zemí střední a východní Evropy. Vyšetřování podle Almunii zahrnovalo Českou republiku, Slovensko, Polsko, Maďarsko, Bulharsko, Litvu, Lotyšsko a Estonsko.

Podle informací komise z doby zahájení vyšetřování padá na Gazprom podezření, že brání zprůchodnění toku plynu mezi zeměmi střední a východní Evropy a snaží se některým z nich překazit plány na rozšíření zdrojů dodávek.

Gazprom loni v září zareagoval na vyšetřování ostrým výpadem proti Bruselu. Obvinil Evropskou komisi, že jej nutí ke snižování cen plynu pro odběratele. „Postoj Evropské komise lze považovat za nátlak s cílem ovlivnit ceny plynu,“ řekl tehdy mluvčí podniku Sergej Kuprijanov. Rovněž si stěžoval, že komise s Gazpromem málo spolupracuje.

Monopolní ruský vývozce
Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol. Společnost hodlá v celém letošním roce zvýšit dodávky plynu do Evropy na 152 miliard krychlových metrů. Gazprom je klíčovým dodavatelem plynu do řady zemí včetně Česka, přičemž pokrývá zhruba čtvrtinu evropské poptávky po plynu. V poslední době ale čelí růstu konkurence, který souvisí mimo jiné s pokračujícím rozmachem těžby z břidličných hornin.

Gazprom je nyní podezřelý také z toho, že účtuje některým zemím nepřiměřeně vysoké ceny. Komise podle Almunii sestavuje seznam obvinění vůči Gazpromu.

Pokud komise dojde k závěru, že firma porušuje pravidla hospodářské soutěže, může ji potrestat pokutou až do deseti procent jejích globálních tržeb. Gazprom loni utržil zhruba 148 miliard dolarů.