Fiat Chrysler dostal rekordní pokutu, selhal při svolávání vozů

Model Dodge Ram z koncernu Fiat Chrysler

Model Dodge Ram z koncernu Fiat Chrysler Zdroj: CC BY-ND 2.0: Sylvain Lacroix; Flickr

Americký Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) udělil automobilce Fiat Chrysler Automobiles (FCA) rekordní pokutu 105 milionů dolarů (2,6 miliardy korun) kvůli selháním při svolávání milionů vozů ke kontrole. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na dokumenty NHTSA.

V rámci dohody s úřadem automobilka rovněž souhlasila, že nabídne majitelům některých vozů jejich odkup, nebo částečnou výměnu či opravu zdarma. Částečná výměna, třeba formou koupě nového vozu, kdy se starý vůz vezme na protiúčet, se má uskutečnit u sportovně-užitkových vozů Jeep, kterým hrozil únik paliva z nádrže a následný požár.

Odkup se pak týká více než půl milionu vozů Dodge Ram, Dakota či Chrysler Aspen. Nabídka odkupu aut je rovněž rekordní. Většinou se k odkupu aut výrobcem přistupuje, když je závada tak rozsáhlá, že ji nelze odstranit, a vůz je proto nutné vyřadit z provozu.

Nezávislý audit

Podle dohody FCA rovněž souhlasil, že umožní nezávislému kontrolorovi, aby provedl audit jeho kontrol vozů za poslední tři roky.

Pokuta pro FCA překonala předchozí rekordní sankci 70 milionů dolarů, kterou NHTSA udělila automobilce Honda Motor v lednu za to, že automobilka neinformovala o nehodách jejích vozů a zraněních a úmrtích při těchto nehodách.