Fiat pozastaví výrobu v jedné z italských továren

Šéf Fiatu Sergio Marchionne

Šéf Fiatu Sergio Marchionne Zdroj: profimedia.cz

Italská automobilka Fiat v příštích dvou měsících přeruší v jedné z domácích továren na více než 20 dnů výrobu. Reaguje tak na slabou poptávku v Evropě. Agentuře Reuters to dnes řekl zdroj z podniku.

Závod v jihoitalském městě Melfi vyrábějící automobily Punto má zastavit provoz 17. prosince a od 21. prosince do 13. ledna. Zhruba 5000 zaměstnanců továrny se tak dočasně ocitne bez práce.

Celkový prodej nových osobních aut v Evropské unii od ledna do října podle Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA) meziročně klesl o sedm procent na 10,3 milionu vozů. Evropský trh tlačí dolů negativní důsledky dluhové krize v eurozóně.

Fiat ve třetím čtvrtletí více než zdvojnásobil čistý zisk na 286 milionů eur (přes sedm miliard Kč) ze 112 milionů eur před rokem. Zisk byl podpořen dobrými výsledky americké divize Chrysler, které kompenzovaly rostoucí ztráty v Evropě. Fiat loni v americkém partnerovi Chrysler získal většinový podíl.

Generální ředitel Sergio Marchionne minulý týden předpověděl, že prodej Fiatu a Chrysleru by měl v příštím roce navzdory slabé poptávce v Evropě stoupnout na více než 4,3 milionu vozů ze 4,2 milionu očekávaných v letošním roce. Prodej samotného Chrysleru by se měl podle Marchionneho napřesrok zvýšit na 2,4 milionu vozů z letošních 2,2 milionu.