Fiat ve čtvrtletí díky Chysleru vydělal přes miliardu eur

Fiat

Fiat

Italský výrobce osobních automobilů Fiat ve druhém čtvrtletí hospodařil s čistým ziskem 1,24 miliardy eur (zhruba 30 miliard korun) po ztrátě 17 milionů eur před rokem. Oznámila to dnes firma na svých internetových stránkách. Dodala, že zisk byl podpořen jednorázovým kapitálovým příjmem přes miliardu eur souvisejícím s převzetím kontrolního podílu v americkém partnerovi Chrysler.

Tržby ve čtvrtletí meziročně stouply o 40 procent na 13,15 miliardy eur. Od začátku června bylo do výsledků zahrnuto rovněž hospodaření Chrysleru. Bez Chrysleru by se tržby zvýšily pouze o 6,5 procenta na deset miliard eur.

Výsledky Chrysleru ale kazí splátky vládních půjček, kvůli nimž se jeho čistá ztráta ve druhém čtvrtletí prohloubila na 370 milionů dolarů (přes šest miliard korun) ze 172 milionů dolarů před rokem. Bez těchto splátek by byla automobilka naopak v zisku 181 milionů dolarů. Zákazníci si také v kvartálu kupovali o sedm procent dražší vozy, než loni touto dobou.

Fiat dnes rovněž zlepšil výhled pro celý letošní rok. Automobilka nyní počítá s celoročním čistým ziskem kolem 1,7 miliardy eur při tržbách přes 58 miliard eur. Fiat předloni získal pětinový podíl v Chrysleru spolu s kontrolou nad vedením podniku. Svůj podíl poté několikrát zvýšil a nyní je již většinovým vlastníkem americké firmy.

Firma ale také zároveň uvedla, že její dluh se na konci letošního roku vyšplhá na pět až 5,5 miliardy eur, což představuje navýšení o více než dvě miliardy oproti současnému stavu. Reagovaly na to i akcie Fiatu, které se poklesly o čtyři procenta na 7,195 eur.

Průmyslová skupina Fiat se začátkem letošního roku rozdělila na dvě části. Výrobce osobních automobilů Fiat, který zahrnuje značky Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Ferrari či Maserati, se tak oddělil od producenta nákladních vozů a těžké techniky Fiat Industrial.