Gazprom neomezí investice, navzdory propadu zisku

plynovod

plynovod Zdroj: Glen Dillon, wikimedia.org, CC-BY-3.0

Správní rada ruského plynárenského gigantu Gazprom schválila investiční program pro příští rok v hodnotě 840,4 miliardy rublů (350 miliard korun). Investice by podle schváleného programu klesly z více než bilionu rublů plánového pro letošní rok. Gazprom však obvykle během roku investice rozšiřuje, původní plán pro letošek počítal s částkou 806 miliard rublů.

Gazprom v pondělí odhadl, že jeho vývoz plynu do Evropské unie a do Turecka se letos sníží na 147 miliard metrů krychlových z loňských 162 miliard. V předchozí prognóze přitom počítal s mírnějším poklesem na 157 miliard krychlových metrů.

Firma v pondělí rovněž oznámila, že vyslyší výzvu ruského prezidenta Vladimira Putina, aby společně s dalšími velkými vývozci prodávala na domácím trhu devizy získané z prodeje plynu v zahraničí a pomohla tak rublu. Ruská měna letos zažila hluboký propad a k americkému dolaru od začátku roku ztrácí téměř polovinu hodnoty.

Čistý zisk Gazpromu za tři čtvrtletí klesl podle ruských účetních standardů o téměř 92,3 procenta na 35,8 miliardy rublů (16,9 miliardy korun). Firma uvedla, že za pokles může vytvoření rezerv na nedobytné pohledávky, zvláště kvůli ukrajinskému dluhu, a pokles rublu.

Změna strategie

Podnik se po zrušení projektu plynovodu South Stream, který měl přivádět ruský plyn do střední Evropy, rozhodl přehodnotit strategii pro evropský trh.

Šéf Gazpromu Alexej Miller na začátku prosince upozornil, že přístup Ruska k evropskému trhu s plynem se radikálně změní. Gazprom se podle něj už nebude starat o výstavbu infrastruktury pro rozvod ruského plynu po Evropské unii, potrubí nutné pro dodávky plynu konečným spotřebitelům tak budou muset zajistit evropské plynárenské podniky.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Firma je klíčovým dodavatelem pro řadu evropských zemí včetně České republiky.