Gazprom opět dodává plyn na Ukrajinu. Přestože mu Kyjev dluží

Plynovod Gazpromu

Plynovod Gazpromu Zdroj: JanChr via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Ruská státní plynárenská společnost Gazprom dnes podepsala s ukrajinským partnerem Naftogaz definitivní dohodu o prodeji zemního plynu Ukrajině na zimní období a obnovila jí dodávky suroviny. Sdělili to dnes zástupci obou stran. Gazprom přestal Ukrajině dodávat plyn začátkem července, v září však podepsalo Rusko s Ukrajinou předběžnou dohodu o zimních dodávkách.

Nová dohoda je platná do konce března příštího roku. V říjnu má Ukrajina od Gazpromu odebrat dvě miliardy krychlových metrů plynu. Podle zdroje z odvětví by měl Kyjev ve čtvrtém čtvrtletí platit Gazpromu 227 dolarů za tisíc metrů krychlových plynu, což je o devět procent více než ve druhém čtvrtletí.

Šéf Gazpromu Alexej Miller uvedl, že jeho podnik od Kyjeva obdržel 234 milionů dolarů (5,6 miliardy Kč) v předplatném za říjnové dodávky. Byla by to necelá polovina z celkové částky 500 milionů dolarů, uvedla agentura Reuters. Ukrajina plánuje zvýšit objem plynu ve svých zásobnících během nadcházejících týdnů až na 18 miliard krychlových metrů, řekl dnes ukrajinský ministr energetiky Volodymyr Demčyšyn. Nyní má Kyjev v zásobnících téměř 16 miliard kubíků plynu.

Napjaté vztahy

Vztahy mezi Kyjevem a Moskvou jsou mimořádně napjaté, protože Rusko loni anektovalo ukrajinský Krym a podporuje proruské povstalce na východě Ukrajiny. Dřívější spory mezi Ruskem a Ukrajinou ohledně plynu měly dopad i na dodávky suroviny do Evropy.

Rusko a Ukrajina se v červnu neshodly na ceně za ruský plyn a Ukrajina ho přestala od července odebírat s tím, že ho zatím nepotřebuje. Ministři energetiky obou zemí ale na konci září za pomoci Evropské unie sjednali předběžnou dohodu o dodávkách ruského plynu na Ukrajinu v nadcházejícím zimním období. Dohoda je platná od 1. října do konce března příštího roku.

Ukrajině pomohou s financováním nákupu plynu mezinárodní finanční organizace. Evropská investiční banka (EIB) oznámila, že se zaručí za půjčky Světové banky (SB) pro nákupy plynu pro Ukrajinu do výše 520 milionů dolarů.