Gazprom se ve sporu s RWE Transgas odvolá

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Gazprom.com

Ruská skupina Gazprom se odvolá k rakouskému vrchnímu soudu kvůli neúspěchu ve středeční arbitráži s českou plynárenskou společností RWE Transgas. Český dovozce plynu nemusí podle rozhodnutí platit za neodebrání nasmlouvaných dodávek, což ruský koncern vyžaduje.

RWE Transgas tvrdila, že má právo snížit své závazky pro odběr plynu. Gazprom však požadoval peníze za nevyčerpaný minimální odběr plynu v letech 2008 až 2011. Podle zdrojů agentury Interfax se kauza projednávaná u vídeňského arbitrážního soudu týkala více než 500 milionů dolarů (zhruba deset miliard korun).

Podle ruské společnosti články dodatku smlouvy, které arbitráž uznala platnými, nevyhovují evropskému právu na ochranu hospodářské soutěže, a proto bude Gazprom žádat zamítnutí tohoto rozhodnutí. „Během našich jednání se Gazprom opakovaně obracel na RWE Transgas s žádostí o odstranění tohoto kontroverzního dodatku, protože není v souladu s právem EU. Odmítnutí ze strany RWE odstranit tento článek vedlo k arbitráži,“ uvedli zástupci Gazpromu.

RWE se k podrobnostem případu nechce vyjadřovat, řekl již ve středu mluvčí společnosti Martin Chalupský. RWE vede s ruským podnikem i druhou arbitráž, a to kvůli dlouhodobým smlouvám o dodávkách plynu. Česká firma totiž platí za ruský plyn více, než činí cena na burze. Tento spor by měl být rozhodnut pravděpodobně v první polovině příštího roku.

Evropští zákazníci Gazpromu si delší dobu stěžují na vysoké ceny u dlouhodobých kontraktů. Gazprom se již dohodl na změně smluv s několika klíčovými evropskými klienty, například německou firmou E.ON.

Gazprom je nyní vyšetřován Evropskou komisí kvůli podezření, že zneužívá svou dominantní pozici na trzích zemí střední a východní Evropy, včetně České republiky. Gazprom minulý měsíc komisi obvinil, že jej nutí ke snižování cen plynu pro odběratele.

Ruská firma je hlavním dodavatelem plynu pro řadu zemí ve střední a východní Evropě, včetně České republiky, Polska a Maďarska. Firma disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol.

RWE Transgas je součástí německé energetické skupiny RWE, která je nejsilnějším hráčem na českém trhu s plynem. Firma dodává zemní plyn více než dvěma milionům zákazníků. RWE Transgas odpovídá za nákup a tranzit zemního plynu a jeho velkoobchod.