Gazprom snížil plánovanou kapacitu plynovodu Turkish Stream

Plynovod Gazpromu

Plynovod Gazpromu Zdroj: Gazprom

Ruská státní plynárenská společnost Gazprom snížila plánovanou kapacitu plynovodu Turkish Stream téměř o polovinu na 32 miliard krychlových metrů ročně z původně předpokládaných 63 miliard krychlových metrů ročně. Oznámil to šéf podniku Alexej Miller. Plynovodem Turkish Stream má proudit ruský zemní plyn do Turecka a z něj dál do Evropy.

Turecko uvedlo, že rozhodnutí Gazpromu snížit kapacitu plánovaného plynovodu neohrozí zásobování země plynem. Podle představitelů tureckého energetického sektoru bude Turecko z plynovodu Turkish Stream odebírat 15 miliard krychlových metrů plynu ročně, zbytek bude pokračovat do Evropy. Ta by tím pádem přes Turkish Stream odebírala pouze 17 miliard krychlových metrů plynu ročně namísto původně plánovaných 47 miliard krychlových metrů ročně.

Gazprom nicméně začátkem září podepsal s evropskými partnery dohodu o plánovaném rozšíření plynovodu Nord Stream, který přivádí zemní plyn do Evropy po dně Baltského moře. V rámci projektu označovaného jako Nord Stream-2 by měly vzniknout třetí a čtvrtá větev plynovodu, které by přepravovaly dalších až 55 miliard krychlových metrů plynu ročně. Kapacita nynějších dvou větví by se tak zdvojnásobila.

Plánovaná trasa projektu Turkish StreamPlánovaná trasa projektu Turkish Stream | Gazprom

Na plynovodu Turkish Stream začal Gazprom pracovat okamžitě poté, co koncem loňského roku kvůli neshodám s Evropskou unií odstoupil od projektu South Stream, který měl obcházet Ukrajinu a přivádět ruský plyn přes Černé moře na Balkán. Po výstavbě podmořského úseku plynovodu Turkish Stream plánuje Gazprom na hranici Turecka a Řecka vytvořit uzel, přes který chce dodávat plyn do Evropy.

„Když už hovoříme o plánované kapacitě… můžeme mluvit o tom, že bude vytvořena na objemech až 32 miliard krychlových metrů,“ uvedl podle agentury Reuters Miller. Snížení kapacity podle něj souvisí s plány Gazpromu ohledně projektu Nord-Stream-2.

Největší zásoby na světě

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Firma je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky.

Evropská unie se snaží závislost na dodávkách ruského plynu omezit a podporuje rozvoj alternativních zásobovacích tras z Kaspického moře a ze Spojených států. Gazprom nicméně minulý týden oznámil, že ve třetím čtvrtletí zvýšil dodávky zemního plynu do Evropy a Turecka meziročně o 23 procent na 41,4 miliardy krychlových metrů.

Pokud jde o projekt Turkish Stream, Gazprom již dříve sdělil, že bude muset jeho spuštění odložit, neboť Moskva a Ankara nepodepsaly mezivládní dohodu nutnou k zahájení výstavby, napsal také Reuters. V květnu Gazprom uvedl, že hodlá dodávky přes Turkish Stream zahájit koncem příštího roku.