Gazprom: Ukrajina dostane plyn do dvou dnů po první platbě

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Dodávky ruského plynu Ukrajině budou obnoveny do 48 hodin od zaplacení 1,45 miliardy dolarů jako první části dluhu Kyjeva a jako platby předem za surovinu do konce roku. Prohlásil to šéf ruské plynárenské společnosti Gazprom Alexej Miller v souvislosti se čtvrteční třístrannou plynovou dohodou Ruska, Ukrajiny a Evropské unie.

Ruská vláda by podle jeho očekávání měla ještě dnes schválit usnesení, jímž stvrdí stodolarovou slevu pro Kyjev z ceny za 1000 kubíků plynu. Sleva je právě součástí dohody dojednané v Bruselu a smluvní cenu energetické suroviny pro zimní období tak snížila na 385 dolarů.

Ukrajinci ale ve skutečnosti zaplatí méně vzhledem k poklesu ceny ropy, která má vliv na tvorbu ceny plynu. Do konce roku to bude 378 dolarů za tisíc kubíků a v prvním čtvrtletí příštího roku 365 dolarů.

„Během dvou dnů od splnění podmínek dohody podepsané 30. října, budou dodávky obnoveny,“ ujistil Miller podle agentury TASS.

Zvýšení objemu plynu je prý možné

Šéf Gazpromu rovněž prozradil, že Ukrajina nevylučuje možnost zvýšení objemu nákupu plynu do konce roku nad čtyři miliardy kubíků domluvené v „zimním balíčku“. Ukrajinská strana prý v kuloárech jednání hovořila až o sedmi miliardách kubíků.

Mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov v dnešním prohlášení čtvrteční dohodu v Bruselu označil za kompromis, kterým ruská plynárenská společnost projevila „dostatečnou pružnost v zájmu dosažení dohody“. „Gazprom pro Evropu byl a vždy bude spolehlivým dodavatelem plynu,“ zdůraznil.

Volby na Ukrajině vzbudily velmi opatrné naděje