Gazprom utrpěl ve třetím čtvrtletí kvůli slabému rublu ztrátu

Gazprom

Gazprom Zdroj: gazprom

Ruská státní plynárenská společnost Gazprom se ve třetím čtvrtletí loňského roku propadla do čisté ztráty dvě miliardy rublů (650 milionů korun) ze zisku 106 miliard rublů o rok dříve. Příčinou byl pokles kurzu rublu, tržby společnosti ale díky poklesu domácí měny vzrostly, sdělil dnes Gazprom.

Hospodářský výsledek za třetí čtvrtletí byl mnohem lepší, než se čekalo. Analytici oslovení agenturou Reuters předpovídali ztrátu 25 miliard rublů.

Tržby Gazpromu stouply na 1,29 bilionu rublů z 1,13 bilionu rublů ve stejném období předešlého roku. Gazprom je monopolním ruským vývozcem zemního plynu prostřednictvím plynovodů a má nejvyšší zásoby plynu na světě.

Loni Gazprom zvýšil dodávky zemního plynu do Evropské unie a do Turecka o osm procent na 159,4 miliardy krychlových metrů. Firma je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky.

Gazpromu se kvůli poklesu rublu zvyšuje dluh, který má většinou v zahraničních měnách, takže podnik musí odepisovat účetní ztráty. Rubl je od roku 2014 pod tlakem padajících cen ropy, ukrajinské krize a západních sankcí proti Rusku.