Gazprom ve čtvrtletí zvýšil dodávky plynu do Evropy o čtvrtinu

Plynovod (ilustrační foto)

Plynovod (ilustrační foto) Zdroj: South Stream Transport B.V.

Ruská státní plynárenská společnost Gazprom ve třetím čtvrtletí zvýšila dodávky zemního plynu do Evropy a Turecka meziročně o 23 procent na 41,4 miliardy krychlových metrů. Oznámil to dnes šéf podniku Alexej Miller. Evropská unie přitom usiluje o snížení závislosti na ruském plynu.

V samotném září dodávky meziročně stouply o 24 procent na 13,3 miliardy krychlových metrů. K růstu nákupů ruského plynu evropskými odběrateli podle agentury Reuters přispěly nižší ceny.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Firma je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky.

Nord Stream se bude rozšiřovat

Začátkem září podepsal Gazprom s evropskými partnery dohodu o plánovaném rozšíření plynovodu Nord Stream, který přivádí zemní plyn po dně Baltského moře do Evropy. Loni ruský podnik pod tlakem Evropské unie zrušil projekt plynovodu South Stream, který měl dopravovat ruský plyn přes Černé moře a Bulharsko.

Evropská unie se snaží závislost na dodávkách ruského plynu omezit a podporuje rozvoj alternativních zásobovacích tras z Kaspického moře a ze Spojených států.