Gazprom: Vždy budeme levnější než americký zkapalněný plyn

Gazprom

Gazprom Zdroj: gazprom

Ruský Gazprom nepotřebuje vést v Evropě cenovou válku s americkým LNG, tvrdí šéf firmy Alexandr Medveděv. Ruský plyn prý bude vždy levnější, vzkázal do Evropy. Brusel přitom plánuje, jak evropské LNG terminály lépe napojí na evropské tranzitní plynovody, čímž vytvoří z Evropy atraktivnější trh pro kapalný plyn, jehož producenti rychle rostou v Austrálii či USA.

„Evropská cena plynu náklady na kapalný zemní plyn nepokryje. V nich není jen cena samotného plynu, ale také výdaje za zkapalnění, převoz a opětovné zplynění,“ tvrdí Medveděv.

První tanker s LNG poslala letos v dubnu do Evropy americká společnost Cheniere z nového zkapalňovacího terminálu na jihu USA. „Americký LNG je schopen konkurovat stávajícím evropským zdrojům plynu i při nynějších cenách kolem 15 eur za megawatthodinu,“ prohlásil v květnu marketingový ředitel Cheniere Andrew Walker. Dlouhodobě se Američanům vyplatí plyn vozit při ceně kolem 24 eur za megawatthodinu.

Někteří analytici hovoří o skryté cenové válce, kdy Gazprom tlačí ceny dolů, aby se Američané v Evropě se svým plynem neuchytili. „Nemáme žádný důvod snižovat ceny plynu v Evropě. Stejně tak nepotřebujeme horentní ceny, abychom prosperovali,“ odmítl spekulace Medveděv. Analýza konzultantské firmy Wood Mackenzie tvrdí, že důležitější než ruská strategie bude pro rozjezd amerického dovozu plynu do Evropu cena ropy a uhlí, které konkuruje plynu ve výrobě elektřiny a tepla.

Slabé zisky z ruského plynu

Jenže čísla mluví jinak. Ziskovost prodeje ruského plynu v Evropě se na konci loňského roku dostala na jednotky procent. Cena plynu přitom dál klesá. Medveděv odhaduje, že na dno se dostanou ve druhém čtvrtletí. Ve druhé polovině by je měla vytáhnout zdražující ropa, od níž se cena plynu stále do značné míry odvíjí. Za celý rok by měl Gazprom inkasovat za tisíc metrů krychlových v průměru 167 až 171 dolarů, tedy o třetinu méně než loni.

Pro letošek Gazprom počítá s rekordním vývozem do Evropy. Loňské dodávky 159 miliard metrů krychlových hodlá překonat nejméně o 9 miliard metrů krychlových, a to i v případě, že se bude opakovat teplý podzim a zima.