Gazprom zlevní Evropě plyn

Plynovody

Plynovody Zdroj: profimedia.cz

Ruský plynárenský monopol Gazprom na příští rok sníží odběratelům v Evropě dlouhodobé ceny plynu v průměru na 370 dolarů (asi 7090 korun) za 1000 metrů krychlových. Tvrdí to zdroj agentury Reuters. Letos byl cenový průměr nad hranicí 400 dolarů, Gazprom je ale pod značným tlakem odběratelů i konkurentů, aby ceny plynu snížil.

„Je to základní scénář, předpověď se v průběhu roku ještě může změnit,“ uvedl zdroj. Pokud se cena na předpokládanou úroveň dostane, pak bude plyn z Gazpromu konkurenceschopný s promptní cenou na německém trhu. Tam stojí megawatthodina více než 27 eur, zatímco 370 dolarů za 1000 kubíků odpovídá ceně kolem 26 eur (zhruba 656 Kč) za megawatthodinu.

Gazprom dodává plyn do Evropy převážně přes území Ukrajiny, část jde také přes Bělorusko. Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč měl dnes o cenách plynu jednat se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, schůzku ale zrušil.

Ukrajina se s Ruskem o ceny plynu už mnohokrát přela. Jejich vzájemný spor v minulosti už několikrát vyústil v zastavení dodávek, což postihlo odběratele v mnoha evropských zemích. Kremelský poradce pro mezinárodní politiku Jurij Ušakov řekl, že je potřeba připravit víc dokumentů, než se může podepsat dohoda.

Gazprom je největším dodavatelem zemního plynu do Evropy, na dodávkách se podílí asi jednou třetinou. Ruský podnik se snaží udržet si v Evropě nad trhem kontrolu, neboť tržby za prodej plynu evropským odběratelům se na jeho celkových příjmech podílejí asi z 80 procent.