Gazprom zvýší investice, zaměří se na Asii

Ilustrační foto (stavba plynovodu Gazpromu do Jižní Osetie)

Ilustrační foto (stavba plynovodu Gazpromu do Jižní Osetie) Zdroj: Gazprom

Ruský plynárenský gigant Gazprom se chystá v letošním roce zvýšit investice nejméně o čtyři miliardy dolarů (102,5 miliardy korun) kvůli plánům na posílení spolupráce s Asií. V rozhovoru pro televizní stanici Rossija-24 to řekl generální ředitel Gazpromu Alexej Miller.

Původní plán Gazpromu počítá pro letošní rok s investicemi 16,2 miliardy USD. Většina peněz má jít na rozvoj ložisek plynu na poloostrově Jamal. Gazprom však obvykle během roku své investiční plány zvyšuje.

„Musí být řečeno, že rok 2015 byl doposud úspěšný a investiční program Gazpromu bude upraven o nejméně čtyři miliardy dolarů,“ prohlásil Miller. Dodal, že většina letošních investic bude určena pro „východní program“ firmy, včetně stavby čínského plynovodu.

Gazprom loni podepsal dohodu v hodnotě 400 miliard USD o dodávkách plynu do Číny, které mají začít v roce 2018. Agentura Reuters však s odvoláním na zdroje nedávno uvedla, že Rusko možná odloží dokončení obrovského plynovodu, který má přivést plyn ze dvou nových polí do Číny. Gazprom ale prohlásil, že plynovod bude postaven včas.