Gazprom zvýšil plán investic na více než bilion rublů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Největší ruský vývozce zemního plynu Gazprom zvýšil objem plánovaných investic na letošní rok na více než bilion rublů, zhruba 527 miliard korun. Je to o téměř čtvrtinu víc, než se počítal v předešlém investičním programu. Nad Gazpromem má kontrolu ruská vláda.

Program investic Gazpromu na letošní rok počítá podle agentury Reuters s částkou 1,026 bilionu rublů, což je o 220 miliard rublů víc než v předešlém plánu.

Na kapitálové výdaje podnik letos hodlá vydat 816,6 miliardy rublů, což je o 115,5 miliardy rublů víc, než se počítalo dosud.

Gazprom chce více investovat do projektů přepravy plynu a těžby. Je mezi nimi také projekt plynovodu Síla Sibiře, kterým má proudit ruský plyn do Číny, a projekt plynovodu South Stream, který má přivádět ruský plyn přes Balkán a obejít Ukrajinu.

Politicky motivované projekty

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na jeho vývoz potrubím z Ruska monopol. Je klíčovým dodavatelem pro řadu evropských zemí včetně České republiky, analytici ale firmu kritizují kvůli masivním investicím, financování politicky motivovaných projektů a dopadům, které to má na jeho ziskovost.

Dodávky plynuDodávky plynu

Gazprom či ropný koncern Gazprom Něfť se společně s některými dalšími ruskými podniky a jednotlivci staly terčem protiruských sankcí, které na ně uvalil Západ kvůli postupu Ruska v ukrajinské krizi. Gazprom dnes také sdělil, že ve světle sankcí uvažuje o možnosti rozložit investiční zdroje tak, aby více upřednostňoval asijské trhy.