Henkel chce koupit Darex za více než miliardu

Zdroj: E15 Michal Nosek

2
Fotogalerie

ěmecký výrobce spotřebního zboží Henkel chce koupit výrobce tmelů a nátěrů Darex Packaging Technologies. Současnému majiteli, firmě GCP Applied Technologies, za něj nabídl 1,05 miliardy USD (27 miliard korun). Akvizice by posílila divizi lepidel Henkelu. Dohoda by mohla být dokončena v polovině letošního roku. Schválit ji ale ještě musejí antimonopolní úřady.

Darex je předním dodavatelem pro nápojové a potravinářské firmy, kterým dodává tmely nutné k uzavírání plechovek pro zajištění čerstvosti obsahu. GCP by prodej Darexu umožnil zaměřit se na aktivity v oblasti stavby a stavebních materiálů. GCP nyní jedná o dohodě se zástupci zaměstnanců, pak přistoupí na definitivní dohodu s Henkelem.

Henkel vyrábí mimo jiné prací prášky Persil, vlasovou kosmetiku Schwarzkopf či lepidla Prit. Akvizice mají nadále zůstat důležitou částí strategie firmy, která loni koupila za 3,6 miliardy USD amerického výrobce prášků na praní Sun Products, uvedla agentura Reuters.

Darex vynalezl první těsnicí prostředek pro plechovky, který nahradil olověné pájky. Henkel dodal, že akvizice mu poskytne silnou pozici na atraktivním trhu s kovovými obaly. Tržby divize lepidel Henkelu loni činily devět miliard eur (243,2 miliardy korun). Tržby Darexu v loňském fiskálním roce dosáhly zhruba 300 milionů USD.