Holcim a Lafarge kvůli sloučení prodají majetek za pět miliard eur

Cementárna Holcim

Cementárna Holcim Zdroj: Holcim

Kvůli souhlasu úřadu s plánovanou fúzí prodají švýcarská společnost Holcim a francouzský podnik Lafarge značnou část svého majetku. Prodej zasáhne deset tisíc pracovníků, tedy skoro osm procent pracovní síly po plánovaném sloučení. Z fúze má vzejít globální jednička na trhu cementu.

Firmy hodlají hledat zájemce o koupi svých aktivit v Brazílii, Kanadě, na Filipínách, v Maďarsku, Rakousku, Rumunsku, Srbsku, Velké Británii a v dalších zemích. Podniky v České republice ve společném prohlášení zveřejněném na webu obou firem zmíněny nejsou.

Generální ředitel Holcim Bernard Fontana podle agentury Reuters uvedl, že zájem vyjádřilo už asi 50 potenciálních kupců. Jednání mají podle něj začít brzy. Firmy zároveň upozornily, že v závislosti na požadavcích regulátorů budou uvažovat o nutnosti odprodeje dalšího majetku.

Holcim i Lafarge informovaly o vzájemném jednání o fúzi v dubnu. Transakcí vznikne kolos s tržní hodnotou kolem 55 miliard dolarů (asi 1,1 bilionu korun). Po sloučení by podnik měl zhruba 130 tisíc zaměstnanců.

Lafarge v současnosti zaměstnává kolem 65 tisíc lidí v 64 zemích světa. V České republice vlastní cementárnu v Čížkovicích na Litoměřicku.

Holcim má ve zhruba 70 zemích světa kolem 71 tisíc zaměstnanců. V Česku má cementárnu v Prachovicích na Chrudimsku a patří mezi přední české producenty cementu, kameniva, betonu a dalších stavebnin. Loni se Holcim dohodl na převodu většiny svých českých závodů do rukou mexické společnosti Cemex v rámci širší dohody, podle níž Holcim od mexického konkurenta získá jeho německé provozy.

Janusz Miluch: Stavebnictví snad už konečně našlo dno