Huawei posiluje v Maďarsku, z nové základny měsíčně vypraví 3000 kamionů

Huawei

Huawei Zdroj: CC BY 2.0: Christine und Hagen Graf

Vítr nefouká jen ze západu, ale také z východu, řekl tento týden premiér Viktor Orbán při otvírání rozšířeného evropského logistického centra čínské Huawei Technologies v průmyslovém parku u dálnice z Budapešti na Vídeň a Bratislavu.

Jeho přítomnost svědčí o tom, jak vážně vláda bere spolupráci se světovou velmocí. „S čínskými podniky neobchoduje jen ten, kdo naschvál zavírá oči,“ podotkl s tím, že cílem jeho vlády je zvýšit export do zemí mimo Evropu ze současných 11 na 33 procent.

Nová základna čínského výrobce telekomunikačních zařízení bude zabírat plochu třicet tisíc metrů čtverečních. Měsíčně odtud vypraví do Evropy, Ruska, na Střední a Blízký východ, ale i do Afriky tři tisíce kamionů. Momentálně je tam uloženo 23 tisíc metrů krychlových zboží, lehce pod celkovou kapacitou druhého největšího centra společnosti v Evropě.

Obrat Huawei Technologies Hungary bude do konce roku činit 1,5 miliardy dolarů, ve zboží je to 500 tisíc metrů krychlových. Hodnota podílu maďarských subdodavatelů už letos dosáhla 100 milionů dolarů.

Huawei
Druhý největší světový výrobce telekomunikačních zařízení zaměstnává ve 150 zemích světa 150 tisíc lidí. Mezi jeho klienty patří největší světové firmy z oblasti telekomunikačních služeb, přímo i nepřímo svými zařízeními zásobuje třetinu obyvatel světa. Před časem na sebe upozornila tím, že naznačila možnost opustit americký trh z důvodu nařčení ze špionáže.

Prioritou vlády je také vytváření nových pracovních míst a i v tom má Huawei pomoci. Do roku 2015 plánuje zvýšení počtu pracovníků v Maďarsku na tři tisíce, což zaručuje i strategická dohoda mezi vládou a čínskou stranou podepsaná před pár týdny.

Z ní také vyplývá, že Maďarsko bude pro Huawei inovačním střediskem. Společnost má přitom už od roku 2005 ve městech Pécs a Komárom montážní závody. Dosud v Maďarsku investovala 200 milionů dolarů. Význam její nejnovější investice vidí maďarská strana i v tom, že zvyšuje důvěru dalších čínských podniků v maďarské podnikatelské prostředí.