Jediná výnosná divize OP Prostějov je na prodej

OP Prostějov

OP Prostějov Zdroj: ctk

Do posledního dějství vstoupil krach oděvní firmy OP Prostějov. Insolvenční správkyně OP dnes zahájila prodej výroby na míru, tzv. měřenek.

Insolvenční správkyně zkrachovalého Oděvního podniku Prostějov (OP) Miloslava Horská dnes zahájila prodej poslední funkční části někdejší největší tuzemské textilky, výroby na míru. Povolení k prodeji jí dal začátkem února brněnský krajský soud. Podle posledního znaleckého posudku z předloňského roku má hodnota takzvaných měřenek asi 180 milionů korun.

Krajský soud povolil Horské prodej měřenek mimo dražbu, tedy ve výběrovém řízení, o což správkyně žádala. V žádostech uvedla, že jde o majetek zajištěný pro Českou spořitelnu, největšího věřitele OP. „Základním kritériem soutěže je výše nabídnuté kupní ceny,“ řekla Horská.

Doplnila, že zájemci o poslední funkční část OP, která je takzvaným zlatým vejcem podniku, mohou podávat své přihlášky do 12. března. „Konečné nabídky budou přijímány do poledne 17. dubna. Následně se budou obálky s nabídkami otevírat. O vítězi soutěže bude rozhodovat věřitelský výbor a zajištěný věřitel,“ uvedla Horská.

Upřesnila, že součástí soutěže měřenek je unikátní obchodně-výrobní systém, hmotný i nehmotný majetek související s výrobou, obchodní značka Bernhardt či smluvní vztahy se zaměstnanci.

Oděvní podnik je v úpadku, který provázejí spory jednotlivých věřitelů, od loňského ledna. Své pohledávky vůči OP nárokuje podle informací v insolvenčním rejstříku 555 věřitelů, žádají 2,15 miliardy korun. Podle znaleckého posudku je hodnota OP zhruba 1,1 miliardy Kč. Experti se však shodují na tom, že jeho hodnota klesá.

V dobách, kdy podnik provozoval své pobočné závody, pro něj pracovalo až 10 tisíc lidí, nyní je to asi 400.