Johnson Controls otevře v Česku nový provoz

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jiri Kotatko

Americký výrobce automobilových sedaček Johnson Controls si letos pro zaměstnance v České republice připravil i dobrou zprávu. Poté, co firma v červenci oznámila uzavření továrny v Roudnici nad Labem, kde pracuje asi 1600 lidí, nyní naopak hlásí otevření nového provozu.

Společnost chce příští rok spustit výrobu ve zbrusu novém závodě v Boru u Tachova. Odtud budou sedačky prošpikované moderními technologiemi směřovat do řady evropských automobilek. Práci tam najde kolem tří set zaměstnanců. Deníku E15 to potvrdil Tomáš Novotný, regionální ředitel developerské skupiny CTP, která novou výrobnu pro Johnson Controls staví. „Budujeme výrobní halu na míru přímo pro Johnson Controls. Součástí areálu bude automatická nakládka výrobků, závod plně vyhoví požadavkům na dodávky just-in-time,“ uvedl manažer CTP.

Americký dodavatel si v Boru pronajme 13 tisíc metrů čtverečních průmyslových ploch. Výhodná lokalita nedaleko státních hranic umožní firmě vyrábět jak pro české, tak i německé odběratele.

Už teď díly od Johnson Controls odebírají automobilky typu Škody včetně jejího mateřského Volkswagenu, dále například BMW, Mercedes, Ford nebo Volvo.

Závod v Roudnici čeká uzavření

Firma Johnson Controls začala v Česku vyrábět v roce 1993. Postupně vybudovala deset výrobních závodů. Ten v Roudnici čeká uzavření. Firma má další závody například v Žatci, České Lípě, Strakonicích a ve Stráži pod Ralskem. Americká skupina nyní v České republice zaměstnává přes šest tisíc lidí. Jako globální korporace působí ve 150 zemích, v nichž zaměstnává kolem 168 tisíc lidí.

Sedačky do aut nejsou zdaleka jediným produktem, který společnost vyrábí. Produkuje také automobilové baterie nebo technologie pro vytápění a klimatizaci budov.

Tržby tuzemské firemní jednotky produkující například sedačky se pohybují kolem deseti miliard korun, z nichž firma vytvořila provozní zisk 463 milionů. Zhruba stejně vydělala část Johnson Controls, která v České republice vyrábí autobaterie.

Podobně jako v případě Johnson Controls se v minulém týdnu mísily dobré a špatné zprávy také od dalších dodavatelů automobilek. Z jedné strany přišla informace, že italská společnost Brembo rozšíří v Ostravě výrobu brzdových komponent.
Ze strany druhé ale odboroví předáci oznámili, že firma TWR Volant zavře výrobu volantů v Praze Horních Počernicích, kde kvůli tomu přijde o práci 150 lidí.