Kapitálový fond ČEZ navýšil podíl v německé firmě, která teplem z datových center vytápí domy

Datové centrum Cloud&Heat

Datové centrum Cloud&Heat Zdroj: ČEZ

Drážďanský výrobce a provozovatel ekologických datových úložišť Cloud&Heat chce letos zčtyřnásobit obrat. Společnosti věří i skupina ČEZ, jejíž investiční fond Inven Capital německé firmě poslal další peníze na rozvoj.

Inven Capital navýšil podíl v Cloud&Heat Technologies na 30 procent. Drážďanská firma, jejímž cílem je přinést udržitelné řešení pro stále větší poptávku po datovém uskladnění, nabízí možnost využívat odpadní teplo z datových center k vytápění budov a ohřevu vody. Podle výroční zprávy ČEZ za rok 2017 měl dosud Inven Capital v Cloud&Heat podíl na základním kapitálu těsně přesahující 14 procent.

Konkurenční výhodou technologie Cloud&Heat mají být nižší provozní náklady, a to až o polovinu oproti konvenčnímu úložišti. „Naše řešení dokáže využít až 90 procent odpadového tepla,“ říká výkonný ředitel Inven Capital Petr Míkovec.

Teplo z datového centra Cloud&Heat už využívá například drážďanský činžovní dům s 56 byty. „Odpadové teplo, které vzniká kvůli vysokému výkonu datacenter, pokryje v průměru 30 procent spotřebovaného tepla všech domácností,“ říká technik německé firmy Andreas Strech. Další výhodou řešení je i možnost posílat přebytečné teplo do centrální sítě, vysvětluje Strech.

Inven Capital se stal akcionářem Cloud&Heat už na jaře loňského roku. Současné navýšení je podle ČEZ projevem důvěry ve firmu, která letos očekává čtyřnásobný nárůst obratu na zhruba 17 milionů eur. ČEZ si od investice slibuje rozšíření svého know-how v IT a současně možnost nasazení technologie v sektoru teplárenství. 

Investici z poloviny hradila Evropská investiční banka, která s Inven Capital vytvořila společný investiční fond, kam sama vložila 50 milinů eur.