Kofola navýší podíl v Radenské na 94 procent, celkem zaplatí 1,8 miliardy

Radenska

Radenska Zdroj: Radenska

Jeden z největších středoevropských výrobců nealkoholických nápojů, skupina Kofola, zvýší svůj podíl ve slovinském výrobci minerálních vod Radenska na téměř 94 procent. Celkem za tuto akvizici zaplatí 1,8 miliardy korun. Koupi Kofola financovala úvěrem od České spořitelny a ČSOB.

„K dnešnímu dni máme 87,2 procenta akcií, za které jsme zaplatili 60 milionů eur. Pracujeme na tom, že budeme mít v nejbližší době další akcie a náš podíl pak stoupne na 93,98 procenta. Celková zaplacená částka pak bude 64,7 milionu eur (asi 1,77 miliardy korun),“ řekla deníku E15 mluvčí společnosti Jaroslava Musilová.

Kofola od společnosti Pivovarna Laško původně koupila 3,8 milionu akcií, což byly tři čtvrtiny všech, každou za 13,59 eura. Počet akcií po navýšení podílu se tak zvýší na zhruba 4,76 milionu.

Největší akvizice za poslední roky

Obchod je pro Kofolu s přehledem největší akvizicí od roku 2008, kdy vstoupila do polské společnosti HOOP. Tomu odpovídá i výše úvěru, který na transakci získala od České spořitelny a ČSOB. Maximální výše úvěru činí 69 milionů eur, tedy 1,89 miliardy korun, se splatností do konce března 2024.

„Přibližně polovina sumy byla použita na úhradu závazku předcházejícího vlastníka, pivovaru Laško, vůči Radenské a je nyní deponována na účtech společnosti Radenska. Její další využití bude předmětem akvizičních možností v regionu,“ uvedl finanční ředitel skupiny Kofola Daniel Buryš.

Kofola podle Buryše financuje akvizice různým způsobem, od vlastních zdrojů - zejména u menších projektů - až po plné využití úvěrů. „Úspěšně jsme rovněž emitovali dluhopisy a zájem trhu značně překonal nabízený objem. V nedávné minulosti jsme realizovali akvizice Vinea, Semtex, UGO, Mangaloo. Akvizice Radenské je však od vstupu do HOOPu jednoznačně nejvýznamnějším krokem,“ dodal.

Zbytek akcií půjde na burzu

Kofola a společnost Pivovarna Laško podepsaly dohodu o koupi Radenské loni v prosinci. Dohoda obsahovala několik podmínek, které byly potřeba k dokončení transakce převodu podílů mezi oběma stranami. To se stalo v polovině března a následně Kofola zaplatila za svůj podíl.

Valná hromada společnosti Radenska zároveň 17. března jmenovala generálního ředitele Kofola Jannise Samarase, provozního ředitele Reného Musilu, ředitele nákupu Tomáše Jendřejka a právě Buryše do dozorčí rady Radenské. Zbytek akcií Radenske bude nabídnuta veřejně na burze.