Kofola plně ovládla slovinskou Radensku, vykoupila zbylých 120 tisíc akcií

Kofola

Kofola Zdroj: Kofola

Valná hromada slovinského výrobce minerálek Radenska schválila návrh majoritního vlastníka, nápojářské skupiny Kofola ČeskoSlovensko, na vytěsnění posledních minoritních akcionářů, kteří ve firmě ještě drželi podíl 2,28 procenta. Kofola tímto krokem definitivně ovládla 100 procent Radensky.

„Můžeme potvrdit, že valná hromada společnosti Radenska schválila výkup akcií od zbývajících minoritních akcionářů,“ sdělila serveru E15.cz mluvčí Kofoly Nikola Doležalová.

Závěrečný výkup se týká 120 506 akcií, za které česká nápojářská skupina nabídla 14 eur za kus. Celková vynaložená částka na získání posledního balíku akcií tak činí 1,69 milionu eur, což je přes 45 milionů korun. Dohromady Kofola investovala do akvizice slovinského výrobce kolem 1,8 miliardy korun.

Kofola do Radenské vstoupila v prosinci 2014, kdy od pivovaru Laško koupila tříčtvrtinový podíl. Ten pak postupně navyšovala až na současných 100 procent.

Orientace na Balkán

Radenska pod vedením české firmy úspěšně expanduje. Od ledna vyrábí pro chorvatský trh nápoje Pepsi, Mirinda a 7UP. V únoru také Kofola koupila od chorvatské společnosti Badel 1862 tři tradiční značky nealko nápojů Voćko, Nara a Inka a jejich produkce rovněž přesunula do Radensky.

Na Balkán se Radenska hodlá orientovat i v budoucnu. „Chceme rozvíjet byznys především v zemích bývalé Jugoslávie,“ potvrdila Nikola Doležalová.

Radenska se svojí 140letou historií patří mezi největší výrobce nápojů na Balkáně. Kromě minerální vody Radenska produkuje také tradiční slovinskou limonádu Ora nebo ochucené vody Oaza. Na slovinském trhu také již přes 20 let spolupracuje s PepsiCo.