Kofola zvažuje přesun sídla do Česka a vstup na pražskou burzu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: filedump CC BY-SA 2.0 Flickr

Jeden z největších středoevropských výrobců nealkoholických nápojů, společnost Kofola, zvažuje přesun svého sídla zpět do České republiky. Zároveň plánuje emisí akcií na pražské i varšavské burze, kde se už s jejími akciemi obchoduje. Firma to uvedla ve zprávě pro Českou národní banku. Důvodem emise je podle serveru iHned.cz to, že zatím blíže neurčenou část svého podílu v Kofole chce prodat její druhý největší akcionář, polský investiční fond Enterprise Investors.

Pokud se Kofola k přesunu skutečně rozhodne, přichází v úvahu letošní poslední čtvrtletí nebo první kvartál roku 2016. „Důsledkem změny, když a pokud bude provedena, by byla skupinová holdingová společnost založená a sídlící v České republice,“ uvedla firma.

Vydání akcií zvažuje holding s více než šestimiliardovým obratem po případném přesunu do Česka, kde dříve také sídlila. Z původně rodinné firmy navazující na předlistopadovou tradici „české coca-coly“ ve slezském Krnově se stal kolos, který své sídlo před devíti lety přesunul do Ostravy a zhruba před pěti lety do Polska.

„Transakce může zahrnovat vydání nových i prodej stávajících akcií skupinové holdingové společnosti. Může zahrnovat veřejnou nabídku v České republice a potenciálně v Polské republice a/nebo Slovenské republice a dále neveřejnou nabídku v těchto a jiných zemích (v souladu se zákonem o cenných papírech Spojených států amerických),“ uvedla firma.

Poradce již chystá harmonogram

Kofola již kvůli uskutečnění plánu angažovala právní a finanční poradce, se kterými nyní transakci analyzuje a zpracovává její detailní plán a časový harmonogram. „Transakce bude provedena v případě, když a pokud budou splněny všechny potřebné požadavky, včetně korporátních požadavků vyžadovaných právními předpisy. Transakce je navíc kromě jiného také závislá na příznivých tržních podmínkách,“ dodala Kofola.

Server iHned.cz uvedl, že důvodem případné druhotné emise akcií může být to, že blíže neurčenou část svého podílu chce prodat druhý největší investor Kofoly, private equity fond Enterprise Investors. Nyní mu prostřednictvím společnosti CED patří podíl 43,1 procenta.

Nový kapitál

Podle výkonného ředitele Janise Samarase, jehož rodina je největším akcionářem holdingu, jsou příčinou zvažované transakce jednak potřeba investora prodat podíl a také možnost získat nový kapitál, ačkoli peníze nyní firma nepotřebuje. Zda se ale prodej uskuteční přes burzu, to zatím není jisté. „Vůbec nic není jasné, může to dopadnout všechno jinak,“ citoval server Samarase s tím, že další variantou je prodej podílu EI některému z investorů přímo.

Akcie Kofoly na burze ve Varšavě