Kofole v pololetí stoupl zisk o čtvrtinu. Pomohl nákup Radenske

Radenska

Radenska Zdroj: Radenska

Nápojářské skupině Kofola vzrostly v letošním prvním pololetí meziročně tržby o 11,1 procenta na 3,395 miliardy korun. Hrubý zisk se zvýšil o 25,2 procenta na 1,291 miliardy korun. Ukazatel EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů) jí stoupl o 46,4 procenta na 608,5 milionu korun. Nejvíc se na hospodářském výsledku podepsal březnový nákup slovinského výrobce minerálek společnosti Radenska.

„Do hospodářského výsledku za první pololetí se výrazně promítla akvizice Radenske, nicméně i po očištění tohoto vlivu skupina Kofola stále roste,“ uvedl generální ředitel skupiny Jannis Samaras. Podle společnosti vzrostly o 59 procent i prodeje čerstvých ovocných a zeleninových šťáv UGO. Skupinu naopak negativně ovlivnil pokles prodejů na polském trhu.

Společnost funguje i na Slovensku, kde například v roce 2008 koupila ochrannou známku Vinea, pod kterou se vyrábí hroznový nealkoholický nápoj. Mezi značky Kofoly patří také voda Rajec, která se čerpá z pramene ve slovenské Rajecké dolině.

K výrobkům firmy vedle stejnojmenného nápoje patří také ovocné nápoje a sirupy Jupí, dětské nápoje Jupík, energetické nápoje Semtex, nápoje značky Chito, Top Topic, Citro Cola. V licenci Kofola vyrábí a distribuuje nápoje RC Cola a Orangina. Pro ČR a Slovensko je firma výhradním distributorem značek Evian a Badoit a výrobků společnosti Rauch a v Česku dodává obchodům a restauracím také minerálku Vincentka.

Akcie Kofoly

Kofola má osm výrobních závodů, působí v Polsku, České republice, na Slovensku, ve Slovinsku a v Rusku. Zaměstnává 2300 lidí, z toho zhruba 700 v Česku.

V květnu Kofola uvedla, že uvažuje o přesunu sídla firmy z Polska zpátky do České republiky a o nabídce akcií na pražské burze. Nyní se s akciemi Kofoly obchoduje na burze ve Varšavě.