Lidé netuší, že přispívají na obnovitelné zdroje

solární panely

solární panely Zdroj: Petr Horky

Polovina spotřebitelů netuší, že v ceně elektřiny přispívá na podporu obnovitelných zdrojů. Ti, kdo o tom vědí, zpravidla nemají představu o tom, jak vysoká částka na zelené zdroje putuje. Vyplývá to z průzkumu společnosti Bohemia Energy.

Průzkum mimo jiné podle firmy ukázal také to, že lidé o finanční podpoře obnovitelných zdrojů mnoho nevědí. „Na otázku, zda i oni přispívají v ceně elektřiny na podporu obnovitelných zdrojů, odpovědělo 49,6 procent respondentů, že ne,“ uvedl jednatel Bohemia Energy Jiří Písařík.

Více než 92 procent lidí netuší, kolik za podporu obnovitelných zdrojů platí. Součástí výzkumu byl i dotaz, zda by spotřebitelé platili poplatek na podporu obnovitelných zdrojů i v případě, že by byl dobrovolný.

„Vcelku překvapivé, že přes 3,5 procenta respondentů by v takovém případě za podporu obnovitelných zdrojů určitě platila, 20 procent odpovědělo, že by spíše platili,“ poznamenal Písařík. Upřesnil, že 44 procent dotázaných by v takovém případě poplatek určitě neplatilo, 32 procent respondentů zvolilo odpověď „spíše ne“.

Lidé nyní v ceně elektřiny přispívají na obnovitelné zdroje 419 korun při každé spotřebované megawatthodině. Bez státní podpory by to činilo zhruba 700 korun. Nyní však státní podpora po dvou letech klesá, a příspěvek na obnovitelné zdroje tak příští rok vzroste na zhruba 590 korun za megawatthodinu. Se zvyšováním poplatku podle průzkumu nesouhlasí přes čtyři pětiny respondentů.

:

Vláda ve středu schválila návrh, který předpokládá zvýšení dotací na zelené zdroje o sedm miliard korun, stát však zároveň sníží svůj příspěvek. Podle předběžných odhadů kvůli novému nastavení pravidel elektřina pro domácnosti zdraží od dvou do čtyř procent.