Likérku Stock loni zabrzdila polská daň, českému fernetu se dařilo

likérka Stock

likérka Stock Zdroj: ctk

Výnosy předního středoevropského výrobce lihovin Stock Spirits Group za loňský rok klesly o zhruba 15 procent. Firmu loni zasáhlo zvýšení spotřební daně na alkohol v Polsku, letos by se měla situace v této zemi postupně stabilizovat, uvedla společnost, která je největším producentem vodky v Polsku a v České republice, kde vlastní firmu Stock Plzeň-Božkov.

Celkové tržby skončily na 292,7 milionu eur (zhruba osm miliard korun) ze 340,5 milionu eur za rok 2013. Provozní zisk stoupl o téměř deset procent na 53,6 milionu eur a zisk po zdanění vzrostl proti předloňsku na čtyřnásobných 35,8 milionu eur.

Skupinu v Polsku, které je jejím hlavním trhem, podkopalo zvýšení spotřební daně o 15 procent. „Očekáváme, že obchodní podmínky v Polsku budou i v roce 2015 nadále složité, nicméně v průběhu roku předpokládáme návrat k běžnému obchodování,“ uvedl šéf skupiny Chris Heath. Polsko se na celkových tržbách Stock Spirits podíl více než 60 procenty.

Na českém trhu se dařilo značce Fernet, která zaznamenala silný růst, a firma nyní investuje do jejího omlazení. Skupině k posílení podílů na hlavních trzích dopomohly distribuční smlouvy s firmou Beam Suntory v Polsku a s koncernem Diageo v České republice.

Vládce českého trhu

Stock Spirits má kromě Polska a Česka základny na Slovensku, v Itálii, Chorvatsku a Bosně a Hercegovině. Firma vyváží své produkty do více než 40 zemí po celém světě a globální objem prodeje v současnosti přesahuje 125 milionů litrů ročně.

V České republice Stock vévodí všem rozhodujícím segmentům na trhu, tedy hořkým a bylinným lihovinám, tuzemákům a rumům, vodkám i likérům. Silnou pozici má i na Slovensku, kde je druhou nejsilnější firmou v oboru.