Medveděv varuje Gazprom: Dejte si pozor, jak Ukrajina odebírá plyn

Ruský premiér Dmitrij Medveděv

Ruský premiér Dmitrij Medveděv Zdroj: ctk

Ruský premiér Dmitrij Medveděv nařídil vedení plynárenského monopolu Gazprom, aby pečlivě sledovalo, zda Ukrajina vzhledem k nastupujícím mrazům nezákonně neodčerpává tranzitní plyn určený evropským zákazníkům. Bude-li zapotřebí, je podle premiéra Gazprom oprávněn přijmout operativní rozhodnutí.

Právě odčerpávání ruského plynu z ukrajinských tranzitních plynovodů vedlo před pěti lety k vážné krizi, která ochromila dodávky ruského plynu do řady východoevropských zemí a vyvolala diplomatické napětí. Moskva uzavřela i loni na řadu měsíců kohouty pro Ukrajinu, ale toku plynu do Evropské unie se přerušení vážněji nedotklo.

Šéf Gazpromu Alexej Miller baopak Kyjev pochválil za včasné plnění finančních závazků. Potvrdil, že koncem prosince Ukrajina úhradou 1,65 miliardy dolarů splatila část svého dluhu, jehož celková výše dosahuje částky 5,3 miliardy. Kyjev zároveň zaplatil 150 milionů dolarů jako zálohu na lednový odběr.

Nižší odběry než obvykle

V tomto měsíci podle Millera Ukrajina odebere asi jednu miliardu krychlových metrů plynu, což vzhledem k nastupujícím mrazům není příliš mnoho. Lednové denní odběry jsou ve srovnání s prosincovými podle šéfa Gazpromu už zhruba dvojnásobné. Ukrajinské podzemní plynové zásobníky prý navíc nejsou náležitě zaplněné.

Medveděv z tohoto důvodu vyzval Millera k obezřetnosti. „Máme přirozeně zájem na tom, aby byla Ukrajina spolehlivým partnerem,“ řekl premiér Millerovi. „Vaše slova ale nutí k zamyšlení, jak se budou události vyvíjet. Sledujte pozorně, jak Ukrajina plyn odebírá, a v případě nutnosti přijměte operativní rozhodnutí,“ citovala Medveděva ruská agentura TASS.