Mentolové a tenké cigarety zmizí. EU má seznam „teroru“ proti tabákovým firmám

cigarety

cigarety

Tabáková lobby v Evropě prohrála. Na cigaretových krabičkách budou odstrašující obrázky a ještě výraznější varování před následky kouření. Mentolové a tenké cigarety, chce EU zakázat.

Svůj nový protikuřácký plán chce ještě před Vánoci představit Evropská komise. Již v úterý návrh předloží komisař pro zdraví Tonio Borg.

Výrobci tabáku jsou návrhy zděšeni. Borg totiž chce omezit odlišnosti cigaret a ještě zintenzivnit protikuřáckou kampaň. „Všechny tabákové výrobky způsobují potenciálně úmrtnost, nemoci a pracovní neschopnosti a tomu chceme zabránit,“ říká Komise ve své směrnici. Ta stanoví i normu pro krabičku i cigaretu samotnou.

Norma pro krabičku i cigaretu

Krabičky jednotlivých značek se od sebe nebudou příliš lišit. Krabička cigaret bude mít podle směrnice obdélníkový tvar a podle návrhu by měla obsahovat alespoň 20 cigaret. Mini balení budou výrazně omezena.

Cigaretu unie definuje jako ruličku tabáku, které se spotřebovává spalovacím procesem a musí udržet rovný válcovitý tvar s průměrem 7,5 až 8,5 mm. To bude znamenat výrazné omezení, či úplný konec tenkých cigaret.

Zákaz se má rovněž týkat cigaret s výraznou chutí, která přehlušuje tabák. Komise argumentuje tím, že by tyto cigarety mohly lákat ke kouření ty, kterým klasický tabák nevoní. Jahodová příchuť tak bude stejně tabu, jako mentolové cigarety.

Nové nápisy

Trafikanti a prodavači tabáku hlásí, že zákazníci se s novým nařízením vyrovnávají každý po svém, napsala agentura AFP. (Foto Profimedia)Trafikanti a prodavači tabáku hlásí, že zákazníci se s novým nařízením vyrovnávají každý po svém, napsala agentura AFP. (Foto Profimedia)|profimedia.cz

Unie představí i nové limity pro složení. Cigarety budou nově smět obsahovat deset miligramů dehtu a oxidu uhelnatého, a miligram nikotinu. Krabičky budou nově obsahovat tři upozornění. Stávající nápis Kouření zabíjí má zdobit vršek krabičky. Na jedné hraně ho má doplnit nápis Kouření zabíjí – tak okamžitě přestaňte a druhou stranu doplní proklamace: Tabák obsahuje více než 70 látek, které způsobují rakovinu.

Přední a zadní část obalu má být do tří čtvrtin zaplněna dalším zdravotním varováním a odpovídajícím obrázkem.
Pravidla musí souhlasit s Evropský parlament a členské státy, které je pak převedou do vnitrostátních právních předpisů. To by se mělo do 18 měsíců po odsouhlasení.