Mittal už není ve Francii vítán. Pojďte do Londýna, láká Johnson

Šéf ArcelorMittalu Lakšmí Mittal a francouzský ministr průmyslu Arnaud Montebourg

Šéf ArcelorMittalu Lakšmí Mittal a francouzský ministr průmyslu Arnaud Montebourg Zdroj: profimedia.cz

Ocelářský gigant ArcelorMittal by měl odejít z Francie. Neplní totiž sliby dané při převzetí francouzského Arceloru v roce 2006, prohlásil francouzský ministr průmyslu Arnaud Montebourg. Vrcholí tak spor o uzavření dvou pecí na severovýchodě Francie.

„My už Mittala ve Francii nechceme, protože oni Francii nerespektují,“ uvedl ministr pro deník Les Echos. ArcelorMittal oznámil, že 1. prosince zavře vysoké pece ve městě Florange u hranic s Lucemburskem, pokud pro ně vláda nenajde kupce.

Podle Monterbourga šéf firmy Lakšmí Mittal od svého příchodu do Francie „ostudně lže“. ArcelorMittal se k ministrovým slovům odmítl vyjádřit. Zdroje agentury Reuters z podniku ale tvrdí, že firma vládě nikdy neslíbila zachování ocelárny ve Florange a že plány na uzavření provozu existovaly už před rokem 2006.

Montebourg později své vyjádření mírnil. Na Twitteru napsal, že ArcelorMittal smí ve Francii zůstat, přestože jeho metody jsou pochybné. Firma v zemi provozuje přes sto závodů a zaměstnává 20 tisíc lidí.

Ocelárna ArcelorMittalu ve francouzském Florange, které hrozí uzavřeníOcelárna ArcelorMittalu ve francouzském Florange, které hrozí uzavření | profimedia.czOcelárna ArcelorMittalu ve francouzském Florange, které hrozí uzavření

Vláda socialistického prezidenta Françoise Hollandea se snaží uchránit co nejvíce pracovních míst, což jí především na průmyslovém severovýchodě činí potíže. Nezaměstnanost v říjnu překročila 10 procent a je nejvyšší za posledních 13 let. Montebourg už minulý týden prohlásil, že vláda by mohla vysoké pece ve Florange dočasně znárodnit.

Zatímco ve Francii mají k Mittalu a jeho šéfovi výhrady, londýnský starosta Boris Johnson by svého krajana s indickými kořeny uvítal s otevřenou náručí. „Nečekejte, až vás režim pana Hollanda přiváže ke káře. Přijďte do Londýna,“ prohlásil Johnson s odkazem na káry, které táhly odsouzence na smrt ke gilotině během Velké francouzské revoluce. Johnson, který je na cestě po Indii, přirovnal vládu v Paříži k radikálním republikánům z revolučních dob.

Lakšmí Mittal se dnes setká s prezidentem Hollandem, aby s ním jednal o ministrových slovech.