Mubea rozšíří v Prostějově závod na autodíly, investuje miliardu

Areál firmy Mubea (ilustrační foto)

Areál firmy Mubea (ilustrační foto) Zdroj: Mubea.com

Další víc než jednu miliardu korun investuje německá společnost Mubea do rozšíření svého prostějovského závodu na výrobu autodílů. Díky investici má vzniknout pět stovek nových pracovních míst. Mubea dosud v Prostějově investovala přes tři miliardy korun a zaměstnává tam 932 lidí.

Radnice dnes s firmou Mubea, která v Prostějově působí 15 let, podepsala smlouvu o prodeji dalších pozemků v průmyslové zóně na kraji města. „Naše nová investice přesáhne miliardu korun. Budeme v novém závodě vyrábět komponenty pro automobilový průmysl, které spadají do divize podvozků,“ uvedl jednatel společnosti Mubea HZP Miroslav Mikula.

Peníze půjdou i do vývoje

Součástí investice v Prostějově bude i vývojové centrum, ve kterém má pracovat pět desítek lidí. „To, co tady chceme vybudovat, není jenom výrobní část, ale i část na vývoj, respektive vedení projektů světového významu,“ řekl Mikula. Mubea má po celém světě 28 továren a po dokončení této investice bude prostějovská pobočka jejím největším závodem.

Společnost od města koupila pozemky o rozloze 7,3 hektaru, takže po rozšíření závodu bude areál Mubea zabírat plochu deseti hektarů. Město tyto pozemky získalo zpět po odstoupení od kupní smlouvy se společností Modřany Power, která svoji investici ve stanoveném termínu nezahájila.

Složitá jednání

„Jsme rádi, že mnohdy složitá jednání (s firmou Mubea) nakonec dopadla dobře a smlouvu (o prodeji pozemků) jsme podepsali. Investice společnosti Mubea přispěje k tomu, že nezaměstnanost, která je na Prostějovsku nejnižší v Olomouckém kraji, se určitě ještě sníží,“ uvedl náměstek primátora Jiří Pospíšil (PéVéčko).

Prostějovsko v září vykázalo podíl nezaměstnaných 6,6 procenta, zatímco nezaměstnanost v celém Olomouckém kraji činila 8,3 procenta a její celostátní průměr byl 7,3 procenta.

V prostějovské průmyslové zóně sídlí desítka firem
Své závody ve městě postavily například japonská společnost Toray, německá firma Buderus a společnost HOPI, která v zóně vybudovala nový logistický areál. Investoři dohromady zaměstnali přibližně 2000 lidí.
Například společnost Toray výrobu v prostějovské průmyslové zóně postupně rozšiřuje. V lednu otevřela nový závod na výrobu desek pro bezvodý ofsetový tisk novin, časopisů a tiskovin, do kterého investovala miliardu korun. Práci v nové výrobní hale našlo pět desítek lidí.
Toray vyrábí v Prostějově od roku 1999 polyesterovou podšívkovinu. Do stavby závodu tehdy investovala 48 milionů dolarů (962 milionů korun). Začátkem roku 2006 spustila v novém provozu prostějovské továrny produkci látek pro výrobu airbagů. Stala se tak prvním výrobcem textilií pro airbagy v Česku. Do tohoto projektu Toray investovala 125 milionů korun.