Na Ostravsko míří tři investice. Jde o projekty s vysokou přidanou hodnotou

Z festivalu Colours of Ostrava

Z festivalu Colours of Ostrava Zdroj: bit.ly/coloursofostrava

Agentura CzechInvest je v poslední fázi jednání s investory o třech klíčových projektech, které by do Moravskoslezského kraje přinesly zhruba dva tisíce pracovních míst. Jedna z investic se týká letectví. Investice by mohly být oznámeny možná už za několik týdnů, ale třeba také až za několik měsíců. Oznámil to šéf CzechInvestu Karel Kučera.

Podle něj ve všech případech půjde o investice v technických oborech, přičemž dva projekty navazují na průmyslovou minulost Moravskoslezského kraje. „Jeden z nich, který hodně hýčkáme a o který se opravdu hodně snažíme, tak tam je to v rámci nových technologií,“ řekl ředitel CzechInvestu.

Ve všech třech případech jde podle něj o projekty s vysokou přidanou hodnotou. „Pro nás je podstatné, aby zde vznikla báze lidí, dostatečné množství firem a následně jejich subdodavatelů, kteří budou udržovat bázi takových lidí, aby neodcházeli z regionu jinam a aby tady bylo snazší umisťovat investory a kraj se postupně zvedl,“ vysvětlil Kučera.

V regionu bude i vývoj

Investoři zřejmě budou v regionu mít i oddělení pro vývoj. „Ve chvíli, kdy se bavíme o vysoké přidané hodnotě, tak s vysokou pravděpodobností jsou tam vývojové fáze, které je nutné vždycky dělat v rámci té výroby,“ řekl Kučera. Neuvedl, ve kterých konkrétních místech by investoři své projekty vybudovali, ale nejde podle něj o projekty náročné na prostor.

„Jsou to místa, která potom na sebe naváží další místa v rámci dodavatelsko-odběratelských vztahů. Jednoduchý vzorec je, že každé vytvořené přímé pracovní místo na sebe naváže další dvě až tři místa nová, takže to už jsme někde na osmi tisících,“ řekl moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD).

Žádné montovny

Důležité podle něj je, že nepůjde o místa v montážním oboru, ale o pozice s vyšší přidanou hodnotou. „To je to, po čem region celou dobu volá, aby kvalifikovaní lidé, absolventi vysokých škol anebo středních technických škol neopouštěli region a neutíkali nám do středních Čech, do Prahy či kamkoliv jinam,“ řekl hejtman.

Moravskoslezský kraj patří k regionům s nejvyšší nezaměstnaností v zemi. Na konci dubna bylo v kraji bez práce více než 78 tisíce lidí a podíl nezaměstnaných činil 9,1 procenta.