Na rozdělení skupiny ČEZ má stát tři roky

ČEZ

ČEZ Zdroj: CTK

O možnostech transformace polostátního kolosu ČEZ kvůli stavbě jaderných bloků bude nejdříve jednat výbor pro jadernou energetiku a pak skupina ministrů pod vedením premiéra Andreje Babiše (ANO).

Nové uspořádání skupiny ČEZ tak, aby stát mohl ovládnout výrobu elektřiny a postavit nové jaderné bloky, by mohlo zabrat dva až tři roky. Tento odhad, s nímž v ČEZ pracují, vychází ze zkušeností zahraničních firem, které už transformací prošly.

Scénáře možného dělení ČEZ představilo vedení firmy v lednu poslancům hospodářského výboru. Jako nejlepší řešení se podle analýzy, kterou si firma nechala zpracovat, jeví rozdělení ČEZ na provozovatele jaderných a uhelných elektráren a skupinu obsahující distribuci elektřiny, energetické služby, obnovitelné zdroje a prodej energií.

V elektrárnách by stát získal sto procent akcií. Peníze na výkup podílů drobných akcionářů by si zajistil prodejem podílu ve druhé části ČEZ. Hlavní slovo ve způsobu dělení firmy bude mít stát jako majoritní akcionář.

„Vládní výbor pro jadernou energetiku se tomu bude věnovat v únoru a březnu. Pak nastoupí výbor složený z premiéra, ministra průmyslu, ministra životního prostředí a ministryně financí,“ uvedl na energetickém Žofínském fóru ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner.Následně se dá podle něho čekat konečné rozhodnutí vlády, zda se ČEZ kvůli novým jaderným blokům bude dělit. Experti na energetiku se shodují, že vláda musí o způsobu stavby a financování