Nálada ve firmách se lepší, potvrzuje oživení v průmyslu

Závod břeclavského Gumotexu Tanex Plasty

Závod břeclavského Gumotexu Tanex Plasty Zdroj: ctk

Únorová čísla statistiků o důvěře v ekonomice naznačují rostoucí optimismus firem, zvláště těch průmyslových. Nálada se tak vrací na úroveň listopadu a prosince, kdy již výroba rychle narůstala, a zakázkové knihy se plnily dvojciferným tempem. Naopak spotřebitelská nálada v únoru lehce poklesla, ale stále zůstává výrazně lepší než loni.

„Aktuální údaje tak potvrzují pokračující oživení v průmyslu, zatímco ve službách a ve stavebnictví se zatím situace k výraznějšímu zlepšení ještě nemá,“ vysvětlil analytik ČSOB Petr Dufek.

Indikátor důvěry podnikatelů se podle Českého statistického úřadu zvýšil z lednových 8,2 bodu na únorových 9,1 bodu. Důvěra stoupla průmyslu, mírně ve stavebnictví a v obchodě, lehce se propadla ve službách. Spotřebitelská důvěra klesla o 3,7 bodu na minus devět. Souhrnný indikátor tak nakonec zůstal na 5,5 bodu z loňského prosince.

Indikátory důvěry
Ukazatel únor 2014 (%) leden 2014 (%)
Podnikatelé celkem 9,1 8,2
Průmysl 2,7 1,3
Stavebnictví -43,5 -48,0
Spotřebitelé -9,0 -5,3
Souhrnný indikátor 5,5 5,5

ČSÚ

Ve stavebnictví sice stále panuje chmurná nálada, ale je méně tragická než v předchozím měsíci. „Je otázkou, zda je to jen díky příznivému počasí nebo již firmy konečně pociťují začínající stabilizace zakázek,“ řekl Dufek. Podle něj mají stavaři zakázek o třetinu méně než v silných letech 2007 až 2008, ale zatím se alespoň zastavil jejich pád.

Spotřebitelská nálada sice lehce poklesla, ale stále zůstává výrazně lepší než loni. Stále panují obavy ze ztráty práce a ze zhoršení finanční situace domácností. „I tak je důvěra spotřebitelů téměř nejvyšší za poslední tři roky,“ upřesnil Dufek.

Důvěra v ekonomice je nejvyšší za posledního dva a půl roku