Největšímu polskému těžaři uhlí může hrozit bankrot

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jan Rasch, Euro

Finanční situace největšího polského těžaře uhlí Kompania Weglowa (KW) je vážná. Kvůli propadu cen uhlí na světových trzích může hrozit podniku bankrot, jak prohlásil předseda představenstva společnosti Miroslaw Taras. Pokud věřitelé nepřistoupí na prodloužení splatnosti dluhopisů, hrozba insolvence bude velmi aktuální, varoval Taras.

„Pokud se situace na trhu dál nezhorší, doufáme, že do konce června budeme mít řešení, které nám umožní přežít minimálně do konce roku,“ řekl Taras, jehož citovala agentura PAP. „Jestliže se nám toho (nového rozložení splatnosti dluhopisů) dosáhnout nepodaří, může nám ve druhém pololetí hrozit reálné nebezpečí, že budeme muset vyhlásit bankrot,“ dodal.

Státem vlastněná KW loni utrpěla čistou ztrátu 700 milionů zlotých (4,7 miliardy korun). Za první čtyři měsíce tohoto roku se už ztráta pohybuje kolem 250 milionů zlotých, řekl Taras. Podle něj nemohou polské doly konkurovat dovozu v situaci, kdy se světové ceny černého uhlí pohybují kolem 200 zlotých za tunu, zatímco náklady KW se pohybují mezi 205 a 380 zlotými na tunu.

Silné odbory
Polské těžaře stahují podle analytiků do ztrát i politicky mocné odbory, které drží zaměstnanost v dolech na vysoké úrovni. Podle loňské zprávy konzultační společnosti Ronald Berger podkopává konkurenceschopnost polského hornictví vedle nákladné a nepružné pracovní síly i neefektivní využívání strojního vybavení a nadprodukce.

Světové ceny černého uhlí proti roku 2011 klesly o 40 procent. Situaci polského sektoru těžby uhlí dál zhoršuje pokles cen elektrické energie, měnící se mix energetických zdrojů a vysoký dovoz.

Do konce června má KW předložit ministerstvu hospodářství záchranný plán. Ten počítá s omezením těžby na nejméně efektivních dolech včetně propouštění, uvedl Taras. Podnik nyní zaměstnává zhruba 54 tisíc lidí.