Německý jaderný stop už Francii vydělal 360 milionů eur

jaderná elektrárna (ilustrační foto)

jaderná elektrárna (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Díky rozhodnutí německé vlády z března 2011 zastavit osm jaderných reaktorů utržila Francie v následujících devíti měsících 360 milionů eur (asi devět miliard korun) za elektřinu, kterou vyvezla do Německa. Uvedla to dnes podle agentury AFP poradenská společnost SIA Conseil. Podle poradenské firmy může i letos Francie počítat s dalšími penězi za vývoz elektřiny do Německa.

Moratorium vyhlášené kancléřkou Angelou Merkelovou po havárii v japonské jaderné elektrárně Fukušima začátkem loňského roku vedlo k uzavření osmi reaktorů. Zbývajících devět jaderných reaktorů v Německu má být uzavřeno do roku 2022. Německo tak muselo loni v krátké době nahradit snížení produkce elektřiny aktivací svých tepelných zdrojů, snížením vývozu energie a dovážením elektřiny.

Francie má druhou největší ekonomiku v eurozóně a zhruba 80 procent elektrické energie získává z jádra. V zemi je 58 reaktorů a Francie chce být i nadále klíčovým hráčem jaderné energetiky. V Česku, které hodlá také pokračovat v jaderné energetice, se francouzská firma Areva uchází o dostavbu Jaderné elektrárny Temelín.

Pro Českou republiku bylo loni Německo druhým největším importérem elektrického proudu s dovozem 9,4 terawatthodiny, nejvíce elektřiny se v loňském roce z Česka vyvezlo do Rakouska, uvedl nedávno deník E15 a agentura JLM s odkazem na údaje evropských provozovatelů přenosových soustav Entso-e.