Německý papírenský průmysl je v nesnázích kvůli energiím. Výrobce Hakle je v insolvenci

Hakle

Hakle Zdroj: Profimedia

Společnost Hakle o vyhlášení insolvence informovala v pondělí.
2
Fotogalerie

Na papírenský průmysl v Německu doléhají negativní dopady vysokých cen energií a surovin, informovala agentura DPA. Problémy v odvětví dokresluje rozhodnutí tradičního výrobce toaletního papíru Hakle vyhlásit insolvenci.

„Celý papírenský průmysl je pod enormním tlakem na straně nákladů,“ uvedl šéf odvětvového svazu Die Papierindustrie Gregor Geiger. Situace v oblasti hygienických papírových produktů je podle něj obzvlášť náročná, a to kvůli vysoké spotřebě plynu při výrobě toaletního papíru, papírových kapesníků či kuchyňských utěrek.

Společnost Hakle o vyhlášení insolvence informovala v pondělí. Krok zdůvodnila masivním růstem nákladů na nákup surovin a energií, ale i na dopravu, který se jí zatím nepodařilo přenést na maloobchodníky. Podnikatelská činnost této středně velké firmy by ale měla v plném rozsahu pokračovat i v rámci insolvenčního řízení.

Drahé energie a zastropování cen energií

Video placeholde
Drahé energie a zastropování cen • Videohub

Hakle je společností s ručením omezením. V roce 2020 firma vydělala zhruba 650.000 eur (16 milionů Kč) a utržila téměř 80 milionů eur (dvě miliardy korun). Společnost uvedla, že už podnikla první kroky ke stabilizaci svých aktivit a že jí důležití partneři a odběratelé signalizovali svou podporu.

Poptávka po hygienických papírových produktech v Německu zůstává silná. V červnu podle výzkumné společnosti GfK dosahoval meziroční růst prodeje papírových kapesníků více než 36 procent. U toaletního papíru činil růst skoro 28 procent a u kuchyňských utěrek téměř 22 procent.