Německý tisk: Česko chce po EU, aby subvencovala i jádro

Temelín

Temelín Zdroj: profimedia.cz

Vlády České republiky, Polska, Francie a Británie chtějí, aby Evropská unie podporovala jadernou energetiku stejně jako obnovitelné zdroje. Napsal to německý list Süddeutsche Zeitung s odvoláním na dopis, které tyto čtyři vlády poslaly do Bruselu. Podle českého ministerstva průmyslu a obchodu německý deník situaci zjednodušil.

Tyto země, které plánují výstavbu nových jaderných elektráren nebo už je staví, navrhují, aby do budoucna bylo možné subvencovat také výstavbu atomových elektráren i prodej proudu z jádra - stejně jako tomu je u solárních nebo větrných zařízení.

Vlády v dopise podle listu připomínají záměr EU přejít do roku 2050 na nízkoemisní zdroje energie. Tento přechod podle nich musí být „technologicky neutrální“, tedy přistupovat rovnocenně k obnovitelným zdrojům i k atomu. Jaderné elektrárny navrhují klasifikovat jako nízkoemisní technologie podobně jako fotovoltaické instalace nebo větrníky.

O jejich požadavku bude rozhodovat eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger, který je podle listu připraven diskutovat o všech možnostech. Chce si prý také vyslechnout názory jednotlivých členských států a Evropské rady a do června předložit i další návrhy, mimo jiné k rozvoji obnovitelných zdrojů.

Podle mluvčího ministerstva průmyslu a obchodu Tomáše Patáka německý tisk situaci zjednodušil. Brusel v rámci plánu do roku 2050 počítá s nízkouhlíkovou ekonomikou a Česko s tím i přes některé výhrady souhlasí. „Zaslali jsme do Bruselu standardní cestou své stanovisko. Chceme, aby měly v EU stejné podmínky všechny nízkouhlíkové zdroje, nejen obnovitelné zdroje,“ uvedl.

Ekologové: subvence jádra by se značně prodražila

Před prosazovanou podporou jaderné energetiky v deníku varoval energetický expert ekologického hnutí Greenpeace Tobias Münchmeyer: „Pokud bude jednou atomová energie postavena na roveň obnovitelné, bude to mít za důsledek subvence do jádra v miliardové výši.“ Vyzval německou vládu, aby „nenaletěla na tohoto trojského koně jaderných států“.

Němečtí ministři se k návrhu podle Süddeutsche Zeitung nechtěli vyjádřit. Podle informací listu na tuto otázku nepanuje v berlínské vládě jednotný názor. Německo se loni rozhodlo do roku 2022 úplně opustit využívání elektřiny z jádra.

Deník cituje i nejmenovaného britského diplomata v Bruselu, který je k požadavku jeho vlády a tří evropských partnerů skeptický. Rovný přístup k oběma technologiím podle něj povede k tomu, „že jaderná energie bude dostávat vydatné příspěvky, zatímco investice do obnovitelných energií budou redukovány“.