Nikola One: Funkční prototyp elektrického kamionu bude ještě letos

Nikola One

Nikola One

Nikola One
Nikola One
Nikola One
Nikola One
Nikola One
6
Fotogalerie
Severoamerická společnost Nikola Motor Company potvrdila premiéru prototypu svého elektřinou poháněného silničního tahače Nikola One na začátek letošního prosince.

Nikola Motor Company je mladá společnost, která se podobně jako Tesla Motors zaměřila na elektřinou poháněná vozidla a v květnu letošního roku poprvé odhalila svůj projekt tahače Nikola One pro dálkovou silniční dopravu s pohonem šesti elektromotory.

Tehdy byla představena především technika, jíž má tento stroj disponovat a nyní již Nikola Motor Company uvádí, že premiéra funkčního prototypu se má uskutečnit 2. prosince letošního roku v Salt Lake City.

Nikola One zaujme svým designem i technikou. K pohonu tohoto tahače má totiž sloužit šestice elektromotorů pohánějící kola všech tří náprav. Potřebnou energii mají zajistit lithium-iontové baterie s kapacitou 320 kWh v kombinaci s generátorem elektrické energie v podobě turbíny o výkonu 400 kW spalující stlačený zemní plyn.

Tahač s výkonem 1472 kW (2000 k) má na jednu nádrž CNG ujet až 2000 km. Ve srovnání se současnými konvenčními tahači severoamerické produkce má vynikat výrazně nižšími provozními náklady a jen v případě paliva mají být dvakrát až třikrát nižší.