Norský Statoil do konce příštího roku propustí 1500 zaměstnanců

ropná plošina Statfjord, kterou provozuje norský ropný koncern Statoil

ropná plošina Statfjord, kterou provozuje norský ropný koncern Statoil Zdroj: Jarvin Jarle Vines, wikimedia

Norská ropná skupina Statoil do konce roku 2016 sníží počet zaměstnanců o sedm procent a počet svých konzultantů o třetinu. Firma, kterou kontroluje stát, uvedla, že kvůli nízkým cenám ropy a snížení ziskových marží plánuje zrušit 1100 a 1500 pracovních míst na trvalý pracovní poměr a snížit počet konzultantů o 525. Od roku 2016 by náklady Statoilu díky tomu měly klesnout o 1,7 miliardy USD (41 miliard korun).

Za poslední roky je to již druhé propouštění ve Statoilu. V roce 2013 firma zrušila 1340 pracovních míst. Na konci loňského roku měl Statoil 22.516 zaměstnanců a 1411 konzultantů.

Firma uvedla, že doposud snižovala počty zaměstnanců prostřednictvím nabídky dobrovolných odchodů a tento postup by chtěla zachovat i v nejnovějším kole propouštění. Firma patří mezi největší zaměstnavatele v Norsku a zaměstnává i některé nejlépe placené zaměstnance v tomto odvětví.

Statoil je nucen snižovat náklady kvůli propadu cen ropy. Cena severomořské ropy Brent za poslední rok klesla o více než 50 dolarů za barel a nyní se pohybuje kolem 64 dolarů za barel. Přesnější detaily o propouštění firma neuvedla. Pouze dodala, že snižovat počet pracovních míst budou muset všechna oddělení v podniku, napsala agentura Reuters.