O prolomení limitů by měla rozhodnout nová vláda, tvrdí Zeman

Prezident Miloš Zeman (archivní foto)

Prezident Miloš Zeman (archivní foto) Zdroj: CTK

Strategické rozhodnutí o prolomení těžebních limitů by měla učinit až nová vláda s politickým mandátem. Přechodný kabinet premiéra Jiřího Rusnoka k tomu má povinnost připravit podklady, řekl prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro ČTK.

Mezi „přípravné práce“ prezident řadí usnadnění jednání mezi těžaři a občany oblastí, který se prolomení těžby hnědého uhlí dotkne. S Rusnokem o tom Zeman bude hovořit v sobotu na pravidelné schůzce svého poradního týmu v Lánech.

„Samozřejmě, že definitivní rozhodnutí musí opět udělat budoucí vláda. Ale nemám nic proti tomu, jestliže přípravné práce - a tím mám na mysli konkrétně například usnadnění jednání mezi těžaři a občany dotčených oblastí - budou provedeny už teď,“ řekl ČTK Zeman, který se už dříve vyslovil pro prolomení územních limitů těžby.

Zdůraznil, že k přípravě podkladů rozhodně neřadí samotné prolomení těžebních limitů. „To je strategické rozhodnutí. Strategické rozhodnutí má přijímat další vláda a naopak ta překlenovací má nejenom právo, ale dokonce povinnost připravit pro tato rozhodnutí podklady,“ upřesnil Zeman. Jak dodal, respektuje autonomii vlády, ale je připraven Rusnokovi dát svě doporučení ohledně přípravy prolomení limitů. Hovořit s ním o tom bude na lánském zámku v sobotu.

Vláda v demisi zatím o prolomení limitů těžby hnědého uhlí nejednala. Zahájení debaty po současné vládě přitom žádali v úterý na jednání tripartity zástupci zaměstnavatelů i odborů. Podle Rusnoka se zatím jedná na ministerské úrovni a analyzuje se právní stav. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka Zemana vyzýval k tomu, aby na premiéra vlády v demisi apeloval s žádosti limity neprolamovat.

Podle Rusnoka hrozí v případě útlumu těžby sociální problémy a vznik celého vyloučeného regionu v severních Čechách. Předseda vlády navíc míní, že limity po novele horního zákona „faktický význam“ nemají.

Ochrana před těžbou
Limity těžby hnědého uhlí v severních Čechách byly stanoveny usnesením vlády v roce 1991. Zaručují městům a obcím, pod kterými leží uhlí, že nebudou kvůli těžbě zbourány. Zrušení limitů by postihlo především město Horní Jiřetín a jeho místní část Černice poblíž dolu ČSA, hrana těžební jámy by se dostala také jen pár set metrů od okraje Litvínova.