Pan Ikea končí, po 70 letech předává kormidlo synovi

Zakladatel Ikea Ingvar Kamprad

Zakladatel Ikea Ingvar Kamprad Zdroj: profimedia.cz

V 17 letech začal s prodejem drobného zboží, nyní odchází z čela největší nábytkářské firmy světa s tržbami přes 27 miliard eur. Švéd Ingvar Kamprad nyní po 70 letech předal vedení Ikea svému nejmladšímu synovi. Do úplného důchodu se ale nechystá.

„Myslím si, že nastal správný čas, abych odešel,“ uvedl 87letý Kamprad, který se vzdal svého předsednického křesla ve správní radě Inter Ikea Group. Ve firmě ale zůstane jako „poradce“ a bude dál „trávit svůj čas v prodejnách a továrnách,“ uvedla Ikea v prohlášení.

Inter Ikea Holding vlastní lichtenštejnská nadace, pod mateřskou firmu spadají další společnosti včetně Ingka, která provozuje všech více než 330 prodejen Ikea. Kontrolu nad celým podnikem převezme Mathias Kamprad, který už byl ředitelem Inter Ikea.

Ve vedení Ikea se na různých pozicích vystřídali i další dva Kampradovi synové. Peter Kamprad vede lucemburskou společnost Ikano, která spravuje mnoha miliardový rodinný majetek. Jonas Kamprad, který dříve navrhoval nábytek Ikea, zasedá ve správní radě Ingka.

Dosazení Mathiase Kamprada je podle deníku The Wall Street Journal překvapující. Spekulovalo se totiž o tom, že do vedení Ikea nastoupí někdo mimo rodinu. Dohady podporoval pomalý vzestup Kampradových synů skrze složitou hierarchii společností obklopujících Ikea.

Jako výkonný ředitel odstoupil Ingvar Kamprad z vedení Ikea už v roce 1986, dosud si ale držel pozici v dozorčí radě. S odhadovaným majetkem necelých 53 miliard dolarů je podle agentury Bloomberg pátým nejbohatším člověkem světa.

Zakladatel Ikea Švédsko opustil v roce 1970 kvůli vysokým daním. Nyní žije na švýcarském venkově nedaleko Lausanne.