Přední akcionář Stock Spirit žádá výměnu ředitele, kvůli propadu v Polsku

Společnost Western Gate Private Investments, která je jedním z největších akcionářů výrobce lihovin Stock Spirits Group, požaduje odchod generálního ředitele Chrise Heatha a jmenování nových členů správní rady. Western Gate v materiálech pro londýnskou akciovou burzu uvedl, že Stock Spirits potřebuje „novou perspektivu“, aby se mohl vypořádat s poklesem prodeje v Polsku. Stock Spirits se zaměřuje na střední Evropu a působí i v České republice.

Vlastníkem Western Gate je portugalský podnikatel Luis Amaral. Ve Stock Spirits má podíl 9,7 procenta.

Firma uvedla, že po setkání s členy správní rady má nadále obavy z budoucího vývoje firmy, neboť zásadní otázky zůstávají nevyřešeny. Western Gate má obavy také ohledně strategie v oblasti nových fúzí a akvizic. Požaduje proto odchod generálního ředitele a jmenování dvou nových, nezávislých nevýkonných ředitelů do správní rady.

Vzdálené řízení nefunguje

Své návrhy chce Western Gate předložit na výroční valné hromadě, která se uskuteční 17. května. „Firma ztratila tržní podíl v obou hlavních kategoriích distribuce (tradiční obchody a větší diskontní prodejny) na úkor konkurence. Finanční situace konkurentů přitom byla podle našeho názoru slabší,“ píše se v materiálech.

Amaral uvedl, že tržní podíl firmy na hlavním trhu v Polsku se snížil, mzdy a náklady jsou příliš vysoké a vzdálené řízení podniku z Británie, kde firma nevytváří velké tržby, nefunguje. Tým výkonných ředitelů podle něj neustále obviňuje ostatní, místo aby se sám zapojil do řízení aktivit v Polsku a pokusil se vypořádat s dynamikou místního trhu. Výměna členů správní rady tak podle něj přinese novou perspektivu a bude přínosem pro všechny akcionáře.

Akcie Stock Spirits Group v posledním roce:Graphical visualization of market data.

Western Gate rovněž upozornil, že cena akcií Stock Spirits od roku 2014 klesla na polovinu. Firemní náklady se ale od roku 2011 zvýšily o 111 procent. V Británii loni činily 16,7 milionu eur (451,5 milionu Kč), avšak tržby se tam o 11 procent snížily.

Přední výrobce vodky

Stock Spirits je jedním z předních producentů značkových lihovin a likérů ve střední a východní Evropě. Kromě Polska a České republiky působí také na Slovensku, v Itálii, Chorvatsku a Bosně a Hercegovině, produkci vyváží do více než 40 zemí po celém světě. V České republice Stock Spirits vlastní firmu Stock Plzeň-Božkov.

Globální objem prodeje v současnosti přesahuje 100 milionů litrů ročně. Firma patří mezi přední světové producenty vodky. Provozní zisk společnosti loni hlavně kvůli poklesu na polském trhu klesl o 22,3 procenta na 41,7 milionu eur. Celkové příjmy se pak snížily o 10,3 procenta na 262,6 milionu eur.

Na burze v Londýně se krátce před 11:00 akcie Stock Spirits prodávaly za zhruba 147,50 pence a přidávaly asi 1,2 procenta. Na pražské burze více než jedno procento naopak odepisovaly a pohybovaly se kolem 50,50 Kč. Index PX odepisoval kolem půl procenta.