Premiéra: Škoda představí nový Superb v únoru

Nová Škoda Superb

Nová Škoda Superb Zdroj: CTK

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto provedla poslední jízdní zkoušky třetí generace modelu Škoda Superb (na snímku při testovacích jízdách v kamufláži) před zahájením výroby. Vůz bude mít světovou premiéru v polovině února v Praze, na trh bude uveden v polovině roku 2015. Škoda Superb kombi bude představena později, řekl ČTK Jakub Šulc ze Škody Auto. Termín začátku sériové výroby ani plánovanou cenu vozu zatím firma nesdělila.
Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto provedla poslední jízdní zkoušky třetí generace modelu Škoda Superb před zahájením výroby.
Škoda Auto představí novou Škodu Superb v únoru
Škoda Auto představí novou Škodu Superb v únoru
Škoda Auto představí novou Škodu Superb v únoru
5
Fotogalerie
Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto provedla poslední jízdní zkoušky třetí generace modelu Škoda Superb před zahájením výroby. Vůz bude mít světovou premiéru v polovině února v Praze, na trh bude uveden v polovině roku 2015. Termín začátku sériové výroby ani plánovanou cenu vozu zatím firma nesdělila.

Škoda Superb kombi bude představena později, řekl Jakub Šulc ze Škody Auto. Podle serveru Aktuálně.cz, který už vůz testoval, je nový Superb o 28 milimetrů delší, než je ten současný, k pětimetrové hranici se přiblížil už na necelých čtrnáct centimetrů. Ještě důležitější je ale rozšíření vozu o 47 milimetrů při téměř nezměněné výšce.

Vůz má menší převisy karoserie a zvětšil se rozvor. Superb už podvozkově nevychází z Octavie a bude moci využívat koncernové díly určené pro vozy střední třídy.

Proti druhé generaci Superbu bude chybět víko zavazadlového prostoru s dvojitým zavíráním twindoor, naopak přibude mnoho elektronických a bezpečnostních systémů, které se objevují i u nedávno představeného VW Passatu. Nebude chybět hlídání mrtvého úhlu v zrcátku, adaptivní tempomat, systém hlídání jízdy v jednom pruhu nebo funkce bezpečného zastavení při kolapsu řidiče.

Wi-Fi v autě

Cestující v autě budou moci využívat i Wi-Fi síť. Nový Superb bude také prvním modelem Škody s elektronickou parkovací brzdou. Navíc získal i adaptivní tlumiče. Mezi agregáty budou naftové motory 1,6 a 2,0 litru a benzinové 1,4 a 2,0 litru. Chybět bude vrcholný šestiválec 3,6 litru. Podle automobilky je nová Škoda Superb nejlepším vozem značky.

„Nová Škoda Superb nabízí ve své třetí generaci maximální funkčnost s ohledem na rozměry, uspořádání a použitou techniku,“ uvedla Škoda Auto. Dosud automobilka dodala zákazníkům na celém světě asi 700 tisíc vozů Škoda Superb první a druhé generace.

Za rok milion

Škoda Auto tento týden v hlavním výrobním závodě v Mladé Boleslavi vyrobila letošní miliontý vůz. Je to poprvé, co Škoda za jeden rok vyrobila milion aut. V polovině listopadu přišla na první evropské trhy nová generace modelu Škoda Fabia, na začátku příštího roku dorazí k prvním prodejcům nová Škoda Fabia Combi.

Firma plánuje další růst, do roku 2018 chce zvýšit prodeje na minimálně 1,5 milionu vozů ročně.