Přes Ukrajinu poteče méně ruského plynu, letos jeho objem klesne o pětinu

Plynovod Gazpromu

Plynovod Gazpromu Zdroj: JanChr via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Rusko letos sníží tranzit zemního plynu přes Ukrajinu o zhruba 18 procent. Předpokládá to ukrajinský přepravce plynu Ukrtransgaz. V loňském roce tranzit podle údajů ukrajinského ministerstva energetiky klesl o téměř 28 procent na 62,2 miliardy krychlových metrů.

„Tranzit dosahoval 62 miliard krychlových metrů, letos však bude činit 51 miliard,“ uvedla ukrajinská společnost. Ruský plynárenský gigant Gazprom tento měsíc potvrdil, že v roce 2019 tranzit zemního plynu přes Ukrajinu ukončí. Zároveň vyzval Evropskou unii, aby urychlila rozhodování o alternativních trasách, aby si zajistila dodávky i po tomto datu.

Zhruba polovina ruského plynu určeného pro Evropu proudí přes Ukrajinu, s níž má nyní Moskva velmi napjaté vztahy. Gazprom letos zahájil přípravy na stavbu plynovodu Turkish Stream do Turecka, odkud by měl ruský plyn proudit dál do Evropy.

Ruský podnik uvedl, že má dostatek financí k vybudování první linky plynovodu Turkish Stream, která bude mít kapacitu 15,75 miliardy krychlových metrů ročně. Celková kapacita projektu Turkish Stream má činit 63 miliard krychlových metrů ročně.

Firma přišla s tímto projektem poté, co koncem loňského roku kvůli neshodám s Evropskou unií odstoupila od výstavby plynovodu South Stream. Ten měl rovněž obcházet Ukrajinu a přivádět ruský plyn přes Černé moře na Balkán.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Firma je klíčovým dodavatelem pro řadu evropských zemí včetně České republiky.