Prodej Pivovarů Lobkowicz se zpozdí, firma stále jedná s investory

Pivo Lobkowicz

Pivo Lobkowicz Zdroj: CC BY 3.0: Viktor Fiala; Wikimedia Commons

Prodej většiny akcií skupiny Pivovarů Lobkowicz (PLG) firmě jejich generálního ředitele Zdeňka Radila se odkládá o dva týdny. Možná do ní vstoupí další investoři. Dosavadní majoritní vlastníci Palace Capital a GO Solar s Radilem podepsali smlouvu o převodu 79,4 procenta v PLG za 1,9 miliardy korun. Prodej byl ale podmíněn splacením celé kupní ceny do konce srpna.

Nyní se termín splacení posunul. „Důvodem jsou dosud probíhající jednání o financování transakce s několika finančními investory, kteří do PLG pravděpodobně vstoupí spolu s generálním ředitelem PLG Zdeňkem Radilem,“ uvedla firma v tiskové zprávě.

Pivovary Lobkowicz patří mezi pět největších pivovarnických společností na českém trhu. Do skupiny PLG patří pivovary Černá Hora, Protivín, Uherský Brod, Jihlava, Klášter, Vysoký Chlumec a také Rychtář, kde skupina koncem loňského roku navýšila svůj podíl ze 70 na 100 procent.

Skupina vykázala čistý zisk 30 milionů korun

Pivovary v prvním pololetí letošního roku zvýšily konsolidované tržby meziročně o 0,4 procenta na 580,2 milionu korun. Samotné tržby z prodeje piva meziročně vzrostly o 0,2 procenta na 552,1 milionu korun. Skupina vykázala čistý zisk 30 milionů korun, když loni ve stejném období vykázala ztrátu 26 milionů korun. Pivovarům se podařilo posílit prodej na domácím trhu a mírně vzrostla i produkce piva.

Zisk před úroky, daněmi a odpisy (EBITDA) stoupl v letošním 1. pololetí o 3,5 procenta na 117,3 milionů. Provozní zisk (EBIT) činil 40 milionů korun a v meziročním srovnání se zvýšil o 38,2 procenta.