Produkce ropy v Perském zálivu je na rekordu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jimwmurphy, Wikimedia

Velká ropná čtyřka Perského zálivu – Katar, Kuvajt, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty – těží nejvíce ropy v historii. Zatím se tedy nenaplňují zvěsti, že by rozmach těžby ropy z břidlic v Severní Americe ohrozil přes čtyři dekády trvající dominanci arabských zemí.

Analytici nadále očekávají, že rostoucí objem těžby v Severní Americe ukradne část tržního podílu zemím skupiny OPEC, do které Spojené státy či Kanada nepatří.

Zatím se ale zdá, že čtyři mocnosti Perského zálivu, které dlouho ovládají kartel vývozců ropy, vycházejí z tohoto souboje bez škrábnutí. Svůj podíl na světovém trhu producentů ropy naopak zvýšily. V jiných státech ovlivnily těžbu sociální a politické faktory, zatímco ve velké čtyřce tyto problémy ustoupily do pozadí.

Podle nejnovějších odhadů Mezinárodní energetické agentury (IEA) Katar, Kuvajt, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty vytěžily dohromady rekordní objem ropy každý z posledních tří měsíců. V září dosáhly dohromady podílu 18 procent na světové produkci, což je úroveň, které bylo od počátku sběru dat IEA v osmdesátých letech minulého století dosaženo pouze dvakrát.

„Navzdory břidlicové revoluci zůstane Blízký východ centrem produkce ropy ještě nějaký čas,“ soudí Fatih Birol, hlavní ekonom IEA. Objem těžby ropy ve Spojených státech se od roku 2008 zvýšil o 50 procent. Zatímco americké společnosti se snaží maximalizovat produkci a zvýšit zisk, státy Perského zálivu – především pak Saúdská Arábie – ve velkém investují do toho, aby si udržely nevyužité těžební kapacity.

Právě pečlivě udržované nevyužité kapacity jim dovolily zvýšit objem těžby při výpadku dodávek z některých států severní Afriky či Blízkého východu v posledních dvou letech.