Provozní zisk likérky Stock klesl kvůli slabému polskému trhu o 22 procent

likérka Stock

likérka Stock Zdroj: ctk

Provozní zisk předního středoevropského výrobce lihovin Stock Spirits Group za loňský rok klesl o 22,3 procenta na 41,7 milionu eur (1,1 miliardy korun). Propad způsobil hlavně výkon na polském trhu. Stock Spirits Group vlastní v České republice firmu Stock Plzeň-Božkov.

Celkové příjmy společnosti se snížily o 10,3 procenta na 262,6 milionu eur. Zisk po zdanění klesl na 19,4 milionu eur z 35,8 milionu v roce 2014. Objem prodeje se snížil o 18 procent. Firma navrhla za loňský rok zvýšit dividendu o 55 procent.

„Rok 2015 představoval další rok rozkolu na polském trhu a jsem osobně velmi zklamán, že jsem museli v listopadu 2015 vydat revidovaný výhled zisku,“ komentoval údaje generální ředitel společnosti Chris Heath. „Na dalších trzích jsem s výsledky, kterých jsme dosáhli za rok 2015, spokojen,“ dodal s tím, že firmě se podařilo ve druhém pololetí dosáhnout na všech trzích v meziročním srovnání růst zisku.

Stock Spirits je jedním z předních producentů značkových lihovin a likérů ve střední a východní Evropě. Kromě Polska a České republiky je firma aktivní také na Slovensku, v Itálii, Chorvatsku a Bosně a Hercegovině a vyváží své produkty do více než 40 zemí po celém světě.

Globální objem prodeje v současnosti přesahuje 100 milionů litrů ročně. Firma patří mezi přední světové producenty vodky.