Provozovatel polských plynovodů potvrdil zájem o Net4Gas

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Gazprom.com

Polský provozovatel plynovodů Gaz-System předloží oficiální vyjádření zájmu o koupi české plynovodní společnosti Net4Gas. Uvedl to ve čtvrtek šéf polské firmy.

„Uzávěrka pro předání takzvaných nabídek zájmu o prodej českého operátora je 8.června, my máme rozhodně zájem a takovou nabídku předložíme,“ řekl šéf Gaz-Systemu Jan Chadam.

Net4Gas, již ovládá RWE Transgas, by mohla být na prodej v rámci programu německé matky RWE na vyčlenění některých aktiv. V březnu Chadam řekl, že Gas-System jedná se zahraničním partnerem o výstavbě zásobníků, když hledá nový zdroj výnosů, v nichž převažují poplatky za přepravu.

Podle dřívějších informací E15 se Gaz-System v případě své účasti v tendru stane horkým kandidátem na vítěze. „Pozornost, jakou Poláci věnují energetické bezpečnosti, je v Česku zatím nepředstavitelná,“ uvedl zdroj z plynárenství. Gaz-System by přes Česko mohl vyvážet vlastní břidlicový plyn, stejným směrem by mohly proudit i katarské plynové dodávky.

Mezi soupeře společnosti Gaz-System patří Energetický a průmyslový holding podnikatelů Daniela Křetínského, Petra Kellnera a Patrika Tkáče a také investiční skupina KKCG byznysmena Karla Komárka.